Dodik: Amerikanci tražili da srušim crkvu u Potočarima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za Prvu TV da su Amerikanci odgovorni i za donošenje i za rušenje Dejtonskog sporazuma.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

21:03

Dodik: Amerikanci tražili da srušim crkvu u Potočarima

Istakao je da njemu ništa ne znači to što je Vašington uveo sankcije njemu i istakao da će u narednom periodu pokušati to da objasni novoj američkoj administraciji. Kazao je da njemu leđa više čuvaju neki zapadnjaci nego ruski predsednik Vladimir Putin i rekao "da samo možemo da zamislimo o čemu je pričao sa njim u Moskvi".

Prema njegovim rečima, do uvođenja sankcija ne bi ni došlo da nije dobio poziv da prisustvuje inauguraciji novog predsednika SAD Donalda Trampa.

"Obradovalo me je kad sam čuo Trampa da se neće obračunavati sa drugim svetskim vladama. Što bi se Tramp obračunavao sa nama? Mi poštujemo Dejtonski sporazum. Kažu da treba da poštujemo duh sporazuma, a mi poštujemo slovo Dejtonskog sporazuma. Nećete naći nijednu moju izjavu u kojoj kršim slovo Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.

Novinarki Neveni Madžarević je rekao da mediji nisu svesni toga koje je mučenje kada američki zvaničnici vrše pritisak.

"Smatra se da smo mi niko i ništa, oni kao sila mogu sve da urade, mene su upozoravali na mnoge stvari, ali se nikada nisam na to osvrtao. Izvinite, postoji dostojanstvo koje ne može da se dovede u pitanje. Ne možete da kažete da BiH nema tročlano Predsedništvo i da Republika Srpska promeni naziv. I kad ja kažem neću, pitaju me šta hoću, ja kažem da hoću da idem kući, a oni kažu da ću videti šta je snaga SAD. Ambasador SAD je tražio da se sruši crkva u Potočarima, ja sam rekao da neću, sutradan je došlo saopštenje da nisam kooperativan. Nisam rušio džamije, neću da srušim i crkvu", istakao je Dodik.
Rekao je i da su "muslimani jedva dočekali sankcije SAD" prema njemu, istakao je i da je o tome razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, za koga je rekao da ima racionalan stav i da Srbija neće prihvatiti te sankcije.

"Ne želim da budem problem ni za Srpsku ni za Srbiju. Imam mandat još dve godine... Sa strane imate pritiske koliko dozvolite, problem Srba je to što smo davali veći značaj strancima od stvarnog značaja", kaže Dodik.

Istakao je i da će Donald Tramp sigurno raditi na tome da ojača Ameriku, a ne da oslabi, uz napomenu da poštuje Rusiju i činjenicu da dva,tri puta godišnje može da se sretne sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodik je rekao da je za Srpsku važna stabilna Srbija i da gleda na Srbiju sa pozitivnom emocijom, kao i da je Srpska dobre odnose sa Srbijom gajila kroz različite sisteme.

Kao pozitivnu je ocenio svoju percepciju prema predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću, kao i da “neće biti sudija i odgovoriti ko je bolji predsednički kandidat“.

“Nikolić je čovek koji je dobro obavljao svoju dužnost i nema ništa protiv toga da on to nastavi. Smatram da je stav vladajuće partije komforan i da ona može da predloži potpuno legitimno svog kandidata. Srpska nema nameru da se opredeljuje“, naveo je Dodik.

Zaključio je rečima da treba pozitivno afirmisati ono što radi Emir Kusturica i da je njegov autoritet u svetu daleko veći nego što je na ovim prostorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: