Vučić: EU i dalje najbolje mesto za život

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija nastojati da postane deo EU, jer želi da pripada takvom tipu društva.

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.01.2017.

16:18

Vučić: EU i dalje najbolje mesto za život
Foto: Tanjug

On je izrazio nadu da će države EU uočiti njen naporan rad i da odluče da prime Srbiju u punoravno članstvo 2020, 2022. ili 2025. godine.

"To zavisi od njih, ne od nas", rekao je Vučić u intervjuu za Dojče vele (Deutsche Welle - DW) i dodao da veruje da je uprkos "Bregzitu i određenim turbulencijama", EU "i dalje najbolje mesto" za život.

Govoreći o izbegličkoj krizi, Vučić je rekao da Srbija, iako tranzitna zermlja, "ima više migranata nego više od 60 odsto zemalja Evropske unije" i da je "jedina zemlja van EU koja je prihvatila sistem kvota koji je predložila (nemačka kancelarka) Angela Merkel, dok mnoge članice EU nisu htele da u tome učestvuju".

"Danas je u našoj zemlji 10.000 ljudi. Mi se brinemo o njima. Ali, ne možete se brinuti o nekome ko samo hoće da nađe krijumčara da bi ušao u EU. Takvi ljudi izbegavaju naše izbegličke centre. I to je jedini problem. I s njim se borimo. Sve druge probleme rešavamo na dnevnoj bazi i mislim da treba da pokažemo ljudsko lice i solidarnost sa tim ljudima", rekao je srpski premijer.

"Koliko ih je u Sloveniji? Koliko ih je u Hrvatskoj? Koliko ih je u nekoj drugoj zemlji EU? Nema ih. Što znači da mi bar nešto činimo, nešto bolje nego neke zemlje Evropske unije", dodao je Vučić.Na pitanje da li očekuje malo veću podršku za Srbiju kao zemlju koja je u centru izbegličke krize, on je rekao da Srbija ne kuka ;za tim.

"Ima zemalja EU koje stalno kukaju da hoće više novca. Mi smo dobili nešto od EU, i uvek su nas pitali, posebno Nemačka, treba li da nam pomognu i kako ovo je nešto sa čime možemo da se izborimo a videćemo šta donosi budućnost. Ako bude trebalo, tražićemo veću pomoć i podršku", dodao je Vučić.

Na pitanje kuda se kreće Evropa, on je rekao da bi otrebalo da bude više ujedinjena, ako njene članice žele da prežive. "U suprotnom ne bih baš bio optimističan", dodao je srpski premijer.

U intervjuu za DW, on je rekao i da Evropa danas izgleda mnogo slabija nego što je bila, ali je još uvek najbolje mesto na svetu. "Mislim da će sve njene članice to shvatiti, i da će, ako tako bude, sveobuhvatnim zajedničkim pristupom, biti u stanju da reši sve probleme. To neće biti lako, ali ona može da reši sve probleme i da ima svetliju budućnost", zaključioje Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: