Podaci CIA po prvi put dostupni na internetu

Najveća zbirka deklasifikovanih dokumenata američke obaveštajne agencije CIA je sada dostupna na interentu, objavila je njena uprava.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

22:37

Podaci CIA po prvi put dostupni na internetu
Foto: Gettyimages

Ta dokumenta su ranije bila dostupna javnosti samo u Nacionalnom arhivu u Merilendu.

Oko 930.000 dokumenata, sa ukupno više od 12 miliona stranica, sada je dostupno u "Elektronskoj čitaonici" (Electronic Reading Room) na sajtu CIA.

Od 1999. godine CIA redovno objavljuje istorijska deklasifikovana dokumenta, ali su do sada bila dostupan samo onima koji bi došli u Nacionalni arhivu u Merilendu (NARA).

"Prebacivanje tih dokumenata na internet, onlajn, ističe posvećenost CIA povećanju dostupnosti deklasifikovanih podtaka javnosti", piše u saopštenju.

Zbirka dokumenata obuhvata mnoštvo tema, kao što su rana istorija CIA, "Hladni rat", Vijetnam, projekat "Berlinski tunel", Korejski rat, izviđački avion U-2. U tim dokumentima se detaljno razmatra i razvoj terorizma, niz svetskih vojnih i ekonomskih tema.

Dokumenta obuhvataju zbirke obradjenih obaveštajnih podataka od 1940-tih do 1990-tih godina koje su pripremili Direkcija za analizu, Direktorat za izveštaje o operacijama, Direkorat za nauku i tehnologiju, i druge službe CIA, a dostupne su i slike.

Deklasifikovanje dokumenata starih 25 godina je naredjeno izvršnim nalogom, te se zbirka dostupnih dokumenata tako stalno proširuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: