EU i Britanija različito tumače govor Tereze Mej

Lideri EU suprotstavili su se britanskom optimizmu da će razvod Velike Britanije i EU biti gladak i uzajamno koristan.

Izvor: Beta/AP

Sreda, 18.01.2017.

21:23

EU i Britanija različito tumače govor Tereze Mej
Foto: Gettyimages

Oni su naveli da London ne može da diktira uslove razlaza, šta god mislila britanska premijerka Tereza Mej.

Predsednik EU Donald Tusk je upozorio Britaniju da neće moći da bira najprimamljivije delove iz sporazuma o trgovini i imigraciji kada dve strane krenu u pregovore ovog proleća. On je rekao da je jučerašnji govor premijerke Mej u kojem je izložila planove za razlaz sa EU, dokaz da deluje ujedinjen stav Unije.

Tereza Mej je u govoru priznala da neće moći da raskine vezu slobodnog kretanja ljudi i robe, koje EU smatra nerazdvojivim, jer je kao glavne prioritete naglasila punu kontrolu Velike Britanije nad granicama i zakonima.

Tusk je rekao da se time "dokazuje da je London konačno razumeo i prihvatio jedinstven stav 27 zemalja članica Unije o nedeljivosti jedinstvenog tržišta", čak i pre no što su počeli pregovori.

Takve izjave su hladan tuš za optimističku britansku pohvalu ciljeva premijerke Mej da pregovori budu fleksibilni i brzi, uz "smeo i ambiciozan sporazum sa EU o slobodnoj trgovini".

Džozef Maskat, premijer Malte, koji u ovom polugodištu predsedava Evropskom unijom, rekao je da bi takav trgovinski sporazum mogao da se dogovori tek kada Velika Britanija napusti Uniju, što se očekuje 2019. godine. ;

Švedska ministarka za evropske poslove An Linde rekla je da je Tereza Mej jasno iznela da želi "vrlo tvrd" Bregzit, i da očekuje vrlo teške pregovore.

Kada je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonspon čuo za izjavu pomoćnika francuskog predsednika Fransoa Olanda da Britanija ne treba da očekuje bolji trgovinski odnos kad izadje iz evropskog bloka, odgovorio je ljutito.

"Ako gospodin Oland hoće da batinama kažnjava svakog ko reši da pobegne, kao iz nekog filma iz Drugog svetskog rata, onda ne mislim da je to način da se ide napred", rekao je Džonson u izjavi koja je izazvala ljutnju na drugoj strani.

U nastojanju da smiri strasti, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da EU "nije neprijateljski raspoložena", ali je dodao da će biti teško pregovarati s dugogodišnjom članicom Unije koja će biti "posmatrana kao treća zemlja".

Neizvesnost vlada i oko drugih delova govora Tereze Mej, uključujući obećanje da će sporazum sa EU o razdvajanju biti podnet britanskom parlamentu na glasanje.

I dalje je medjutim neizvesno da li Mej može formalno da počne proces izlaska iz EU bez odobrenja Parlamenta. Britanski vrhovni sud saopštio je da će 24. januara dati svoje mišljenje o tome da li je potrebno odobrenje Parlamenta da bi formalno ;mogli da počnu pregovori o Bregzitu.

S druge strane, najeuroskeptičniji britanski listovi su se uhvatili za nagoveštaj Tereze Mej da bi Britanija mogla da ekonomski naškodi Evropskoj uniji ako joj evropski blok nametne nepovoljan sporazum.

Londonski Tajms je u naslovnoj strani pipe "Dajte nam fer dil ili ćete biti smrvljeni".

Evropski listovi su protumačili govor britanske premijerke kao dokaz da se Velika Britanija okreće ka samoj sebi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: