Politiko: Tramp je poručio Evropi - crkni

Politički magazin "Politiko" piše da je vreme da se kaže da je novi predsednik SAD Donald Tramp smrtonosna pretnja Zapadu.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

10:40

Politiko: Tramp je poručio Evropi - crkni
Foto: GettyImages

Strasti nakon prvog intervjua Donalda Trampa evropskim medijima i dalje se ne smiruju, a Evropa je zabrinuta zbog njegovih stavova o NATO, EU i Bregzitu...

Tramp je u intervjuu, između ostalog rekao, da "ako pogledate Evropsku uniju, videćete da je to zapravo Nemačka - instrument za Nemačku. Angela Merkel je napravila katastrofalnu grešku kada je primila toliko nelegalnih migranata. Verovatno je ta priča (s EU) mogla uspeti, ali izbeglice su poslednja kap koja je prelila čašu. Britanija je jako pametna što je odlučila da izađe iz EU. Mislim da ljudi žele svoj identitet i ako mene pitate, mislim da će i druge zemlje izaći (iz Unije)".

Ove rečenice su ujedno bile i povod "Politiku" da se pozabavi Trampom, kao i analizom budućih odnosa SAD i Evrope.

"U ovom trenutku nije preterano reći da gotovo svi u Evropi čekaju Donalda Trampa sa osećajem nelagode. Svi osim populističkih i radikalno-desničarskih pokreta i stranaka koji u Trumpu vide idola", počinje tekst u "Politiku".

Evropski mejstrim zazire od Trampa više nego što je zazirao od bilo kog drugog američkog predsednika. Više i od Ronalda Regana, pa čak i Džordža Buša. Tramp još nije ni kročio u Belu kuću, a već je proglašen najopasnijim američkim predsednikom svih vremena.

Za razliku od Trampa, Regan i Buš su imali nekog političkog iskustva. Tramp nema nikakvog, a upravo je to njegovo najveće 'oružje', pohvalio se milijarder i budući predsednik novinarima "Tajmsa" i "Bilda".

"Američki neprijatelji će me teže 'pročitati' i predvideti moje poteze. Zato je dobro da nisam političar", kazao je on..

Tramp kao iznenađenje možda i nije loša stvar, piše "Politiko", ali problem je što je Tramp velika misterija i za saveznike SAD. Cela Evropa se sada pita: Da li je on predsednik na kog se možemo osloniti i s kojim možemo poslovati?"

Odgovor još niko ne zna. Ali problem je tu. NATO i Evropska unija poslednjih 60 godina bili su srce transatlantske sigurnosti i robne razmene, a ako se može suditi po Trampovim izjavama, to je sada stvar prošlosti.

"Evropska unija se ne obazire na SAD, a NATO je zastareo", kazao je Tramp.

Ako te reči budu vodilja američke spoljne politike, onda je jasno da Zapad čekaju velike promene kakve nisu viđene još od Drugog svetskog rata.

A zašto Tramp misli da je NATO zastareo? Iz jednostavnog razloga - zato što se ne može rešiti terorista. Tramp konstantno priča o terorizmu, kao da je to jedini svetski problem, ta reč mu ne silazi s usta. I pitanje je da li on zna da neke članice NATO, na primer Baltičke države koje se graniče s Rusijom, imaju većih problema od razbijanja terorističkih organizacija širom sveta.

"Politiko" napominje da je i Trampov plan za smirivanje tenzija s Rusijom izrazito problematičan. Budući predsednik SAD već nudi Putinu ukidanje sankcija u slučaju da Rusi smanje arsenal nuklearnog oružja. A tu se onda otvara put za priznavanje ruske aneksija Krima.

"Kakva je to poruka Estoniji, Litvaniji i Letoniji? Kako mogu imati poverenja u takve saveznike? Hoće li ih Tramp ostaviti na cedilu u slučaju nove ruske agresije?" - pita se autor teksta.

Nikolas Soums, britanski konzervativni zastupnik i unuk Vinstona Čerčila, ostao je u blagom šoku kada je pročitao intervju u "Tajmsu", što ga je navelo da odmah putem Tvitera izrazio svoje mišljenje.

"Trampov prvi zadatak je da pokaže da nije naivac. Poznata je Putinova namera da uništi transatlantski savez i oslabi Evropsku uniju, a Tramp je, nažalost, prihvatio njegovu igru. U ovom intervjuu ne postoji ni jedna jedina rečenica koja bi mogla da zabrine ruskog predsednika. A s druge strane, gotovo svaka njegova reč izazvaće nelagodnost među njegovim saveznicima. Uostalom, ruska državna televizija je najbolje opisala taj intervju. Rekli su da je to Trampov šamar Zapadu", napisao je rezignirani Soums.

Trampov entuzijazam kada je pričao o Bregzitu, piše "Politiko", nije prošao neprimetno u Berlinu, Parizu i Briselu. Njegova procena da će se EU raspasti dovela je do zaključka da službena Amerika po prvi put nakon Drugog svetskog rata vidi Evropu kao problem. I kao suparnika, a do juče su bili saveznici i saradnici.

Autor teksta se nada da će predsednik Tramp ipak biti nešto umereniji od biznismena Trampa, ali ostaje veliki razlog za zabrinutost, prenosi "Jutarnji list".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: