Vanredno stanje u Gambiji dva dana pred predaju vlasti

Predsednik Gambije Jahja Džame proglasio je 90-dnevno vanredno stanje, dan pre nego što je trebalo da se povuče s vlasti posle poraza na predsedničkim izborima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.01.2017.

00:11

Default images

Državna televizija prenela je da je odluka o proglašenju vanrednog stanja stupila na snagu odmah.

Kako prenosi Rojters, Džame je rekao da će vanredno stanje omogućiti "vakum" dok Vrhovni sud ne odluči o njegovoj peticiji protiv pobede opozicije na decembarskim izborima.

Džame odbija da se povuče uprkos medjunarodnim pritiscima i pretnjama zapadnoafričkog regionalnog bloka da će vojno intervenisati ako ne bude predao vlast novoizabranom predsedniku Adami Barou.

U saopštenju predsednika pročitanom na državnoj televiziji navedeno je da će on ostati na predsedničkoj funkciji i posle četvrtka, kada njegov rival treba da preuzme to mesto.

Regionalni lideri prete vojnom intervencijom ukoliko Džameh ne preda vlast.

Odlazeći predsednik, koji je na vlast došao posle državnog udara 1994. godine i svrgavanja tadašnjeg predsednika Davde Džavare, priznao je izborni poraz dan posle izbora održanih 1. decembra, ali se nedelju dana kasnije predomislio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: