Obrt - NATO: Policija Kosova širom KiM bez odobrenja Kfora

Izvori u sedištu NATO u Briselu saopštili su da "Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage Kosova".

Izvor: Beta

Sreda, 18.01.2017.

12:40

Obrt - NATO: Policija Kosova širom KiM bez odobrenja Kfora
Foto: GettyImages

Oni su naveli da "kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova".

To su agenciji Beta u Briselu preneli zvaničnici NATO, na pitanje da li su vlasti u Prištini morale prethodno da traže saglasnost Kfora za slanje specijalnih snaga kosovske policije ROSU s ciljem da zaustave voz koji išao iz centralne Srbije ka Kosovskoj Mitrovici.

To je bio odgovor i na pitanje da li je NATO pisanim aktom, kao delom Briselskog sporazuma Beograd-Priština, stavio do znanja da kosovske vlasti moraju da traže saglasnost Kfora i za upućivanje policije, a ne samo za razmeštaj Bezbednosnih snaga Kosova na severu, gde živi srpsko stanovništvo.

Zvaničnici i NATO i Srbije su u više navrata stavili do znanja da su vlasti u Prištini obavezne da za nameru da upute Bezbednosne snage Kosova na sever Kosova, zatraže odobrenje komandanta Kfora koji odlučuje hoće li ili neće za to dati saglasnost.

Komanda Kfora u Prištini je prethodno saopštila da nije bila obaveštena o upućivanju ROSU na sever Kosova 14. januara i navela da "u skladu sa trenutnim ugovorima i mandatom KFOR-a (koji proizlazi iz Rezolucije UN 1244 iz 1999. godine) institucije Kosova nisu u obavezi da obaveštavaju KFOR o razmeštanju ROSU na severu Kosova".

Komanda Kfora je naglasila i da se za podrobnije objašnjenje treba obratiti sedištu NATO u Briselu.

Povodom navoda u pojedinim srpskim medijima da je NATO pisanim jemstvom, priloženim Briselskom sporazumu od 2013. godine, predočio da policijske i bezbednosne oružane snage Kosova moraju dobiti odobrenje NATO i lokalne srpske zajednice da bi intervenisale na severu Kosova, zvaničnici NATO su u izjavi Beti objasnili da "sporazum iz 2013. na koji se poziva Srbija ne obuhvata policijske snage".

"Institucije Kosova nemaju obavezu da od Kfora traže odobrenje da bi raspoređivale policijske snage širom Kosova", naveli su ti izvori.

NATO je u prvom reagovanju povodom situacije sa vozom pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od zaoštravanja situacije i pokrenu dijalog, "jer je to u interesu regionalne stabilnosti i bezbednosti".

To je za agenciju Beta izjavila portparolka Severnoatlantskog saveza Oana Lundžesku.

"Mi veoma pomno pratimo situaciju", istakla je predstavnica za štampu u sedištu NATO-a na molbu novinara Bete da iznese stav Alijanse o oštrim izjavama vlasti u Beogradu i Prištini posle odluke kosovskih vlasti da upućivanjem specijalnih policijskih snaga na administrativnoj liniji zaustave voz koji je iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu.

Na molbu da objasni kako NATO gleda na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ni Alijansa ni EU nisu dali "prave odgovore" na slanje kosovske specijalne policije na sever Kosova bez nužnog odobrenja NATO-a dok je kosovski premijer Isa Mustafa rekao da se Priština o tome konsultovala sa svim diplomatskim misijama, Lundžesku je naglasila da "misija Kfora koju predvodi NATO nastavlja da igra svoju ulogu".

Portparolka NATO-a rekla je da Kfor "tu ulogu vrši s mandatom na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i spreman je da, ukoliko se pokaže nužnim, pruži pomoć kao treća snaga pošto svoje uloge najpre odigraju Euleks i kosovska policija". Opširnije - OVDE.

Pročitajte još:

Vučić: Nećete me ubediti da su Gavrilo Princip i voz krivi

SAD: Poštujemo pravo Kosova da brine o svojoj granici

"Priština nikada, pa ni oko voza, ne deluje samostalno"

Han o slučaju "voz" i Nikoliću: Svi koji gledaju unazad...

Nemački mediji o "vozu koji ne vozi nikuda"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: