"Kfor jedina vojska koja može da deluje na Kosovu"

Komandant Kfor-a italijanski general major Đovani Fungo izjavio je da su mirovne snage predvođene NATO jedina vojna snaga ovlašćena da deluje na Kosovu.

Izvor: Beta

Sreda, 18.01.2017.

11:57

Default images

On je za Kohu ditore komentarišući izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će poslati vojsku na Kosovo u slučaju da budu ubijani Srbi, rekao da je vojska pod njegovom komandom jedina koja može da deluje na Kosovu i da je to utvrđeno Kumanovskim sporazumom između NATO i Srbije u junu 1999. godine.

Komandant Kfor-a je rekao da su snage kojima on komanduje bile u stanju pripravnosti u subotu, 14. januara u vreme tenzija na severu i delovanja institucija Kosova da onemoguće ulazak voza na Kosovo.

U takvim situacijama, on je pojasnio da se Kfor uključuje ako tako nešto zatreba i zatraži, ali kao treći stepen aktiviranja, posle policije Kosova i Euleksa.

On je ocenio da su događaji oko voza i podizanja tenzija o tome bili zabrinjavajući, ali je podvukao da problemi treba da budu rešeni dijalogom i uzdržavanjem.

Predsednik Nikolić izjavio je u utorak da je spreman da se povuče sa predsedničke pozicije ako Srbija, u slučaju ubijanja Srba na KiM, oćuti Albancima.

Na konstataciju da su njegove izjave uznemirile ljude, predsednik Srbije kaže da su se ljudi uznemirili na KiM kada su videli pripadnike Rosu.

"Je li to deo Srbije? Jeste, e, onda smo svi uznemireni", naveo je Nikolić i dodao:

"Mi ne zveckamo oružjem već na tu ravan prebacujemo ukoliko bude bio ugrožen srpski narod na KiM. I da, rekao sam da ću i ja ako treba otići u rat, pa i moji sinovi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: