Vazduh u Skoplju dvostruko otrovniji nego u Budimpešti

Skoplje je grad s najzagađenijim vazduhom u Evropi, a to aerozagađenje je uzrok 35 odsto smrtnih slučajeva, objavio je Institut za javno zdravlje Makedonije.

Izvor: Beta

Sreda, 18.01.2017.

23:25

Default images
Foto: Thinkstock

Zagađenje vazduha Skoplja otrovnim i kancerogenim česticama danas je oko 10 puta veće od dozvoljenih granica.

Zajedničkim istraživanjem sa Meteorološkim institutom je utvrđeno da su u poslednje tri godine najubistvenije sitne kancerogene čestice 2,4 PM, čija koncentracija u Skoplju dostiže 70 mikrograma po kubnom metru što je dvostruko više nego u drugim najzagađenijim gradovima Evrope - Budimpešti i Bukureštu.

Po rečima Dragana Đorđeva iz Instutita za javno zdravlje, potvđeno je da se zbog ekstremnog aerozagađenja godišnje gubi 1.300 života u Makedoniji.

"Najviše ljudi umiru kada je je najveće zagađenje, a to je zimi. Od 30 do 35 odsto smrtnih slučajeva se povezuje sa aerozagađenjem, a najčeše u ranjivim grupama. To su prilično velike brojke", rekao je Đorđev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: