Dodik drugi put na crnoj listi SAD, "predstavlja pretnju"

Američki Stejt department potvrdio je da je predsednik RS Milorad Dodik stavljen na takozvanu crnu listu, ali to nije prvi put da SAD uvode sankcije Dodiku.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

07:49

Dodik drugi put na crnoj listi SAD,
Foto: Tanjug, arhiva

Portal "Dnevnog avaza" podseća da je lider RS u istoj situaciji bio i 1995. godine, tada kao potpredsednik Narodne skupštine RS (NSRS), kada se odlukom američke Kancelarije za kontrolu stranih sredstava (OFAC) njegovo ime "rame uz rame" našlo uz stotine drugih osoba koje su stavljene na "crnu listu".

SAD su sada uvele sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku "zbog opstruiranja Dejtonskog sporazuma", objavilo je Ministarstvo finansija SAD.

"Opstruiranjem Dejtonskog sporazuma Milorad Dodik predstavlja značajnu pretnju suverenitetu i teritorijanom integritetu Bosne i Hercegovine", rekao je Džon Smit, vršilac direktor Kancelarije za kontrolu stranih sredstava (Office of foreign assets control – OFAC).

Iz kabineta Milorada Dodika saopšteno je da će se predsednik Republike Srpske obratiti javnosti povodom sankcija.

Predstavnici američke administracije već godinama ne komuniciraju s Dodikom, a situacija je eskalirala nakon što je Republika Srpska 25. septembra, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, održala referendum o 9. januaru, Danu RS.

Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja značajnu pretnju u vezi sa ometanjem sprovođenja Dejtonskog sporazuma”, rekla je američka ambasadorka u BiH Morin Kormak u video obraćanju objavljenom na sajtu američke ambasade.

Ona je rekla da ta mera pokazuje čvrsto opredeljenje SAD “za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje”. Sankcije protiv Milorada Dodika podrazumevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, upitan o informaciji da su SAD uvele sankcije predsedniku RS, rekao je da je od Amerikanaca dobio potvrdu da će se to dogoditi.

Na pitanje da li se Srbija pridružiti sankcijama, premijer je odgovorio:

"Vlada kao kolegijalni organ odlučuje, lično ne znam kako da vam odgovorim, da kažemo da zamrzavamo imovinu predsednik RS i da mu branimo da dođe u Beograd.... Ne ide, to se neće dogoditi..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: