Plivanje za časni krst u hotelskom bazenu

Zbog leda koji je okovao Dunav, a posebno u priobalju, plivanje za časni krst u Sremskim Karlovcima biće simbolično.

Izvor: Dnevnik

Sreda, 18.01.2017.

09:33

Plivanje za časni krst u hotelskom bazenu
Foto: Tanjug, arhiva

Naime, prema rečima predsednika Pravoslavne omladinske zajednice (POZ), koja prvi put organizuje taj događaj u Sremskim Karlovcima, Mihaila Janjića, plivači će taj čin obaviti u spoljašnjem bazenu hotela "Dunav".

"Zbog novonastale situacije i činjenice da se led na Dunavu lomi samo na delu plovnog puta, za časni krst se neće plivati u reci, nego u hotelskom bazenu. Plivači, njih 30, ali u dve ture, takmičiće se ko će pre doplivati do krsta", kaže Janjić za "Dnevnik".

Kako napominje Janjić, među plivačima, 21 momak je iz Sremskih Karlovaca, po jedan iz Novog Sada i Petrovaradina, četvorica su iz Golubinaca i tri iz Futoga. Najstariji ima 60 godina, a najmlađi 18.

Janjić kaže da su pripremljeni prigodni pokloni za plivače. Pobednik dobija na poklon dva krsta, s tim što jedan ostaje njemu, a drugi, pozlaćeni, čuva do praznika Odanija, 26. januara, kada na liturgiji u Sabornoj crkvi treba da se pričesti i preda ga. Treći, časni krst od drveta, za koji plivaju plivači, čuva se do sledećeg Bogojavljenja.

Plivanje će biti održano nakon svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi, koja počinje u 9:30 časova, a potom i vodoosvećenja, koje će po završetku bogosluženja biti obavljeno na centralnom karlovačkom trgu pored česme "Četiri lava". Odatle će litija da se zaputi prema Dunavu i očekuje se da će plivanje početi oko podneva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: