Slučaj "voz": Ko dalje neće moći?

Dijalog Beograda i Prištine, koji je već bio prilično uzdrman, protekle sedmice je dodatno ugrožen posle afere "Voz".

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

17:14

Slučaj
Foto: Tanjug

Istraživali smo kako zastoj u dijalogu utiče na buduće evrointegracije Srbije.

Dalje nećeš moći. Samo je pitanje ko dalje neće moći - srpski voz preko onoga što Beograd zove administrativna linija, a Priština granica, ili Srbija neće moći dalje na putu ka Briselu.

Saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević ističe da Beograd može više da izgubi ovakvim incidentima.

“Mislim da Evropska unija u ovoj situaciji, čini mi se, sa vozom ide na smirivanje stanja, na spuštanje tenzija, što je i za nas dobro kada je reč o pregovaračkom procesu”, navodi Zečević.

Ono što bi za Beograd takođe bilo dobro u pregovaračkom procesu je i jedinstven stav državnih organa. Međutim, posle najave predsednika Tomislava Nikolića, koji je i vrhovni komandant vojske, da će Srbija braniti Srbe na Kosovu, burno je reagovala potpredsednica vlade Zorana Mihajlović zatraživši da "ne raspiruje sukobe".

"Što se tiče bezbednosti države, zna se ko je po Ustavu nadležan za tako nešto i ko rukovodi vojskom. To što svako individualno ima neki svoj stav to je njegov problem”, navodi Vladimir Đukanović iz SNS.

Povodom izjave Zorane Mihajlović, oglasila se i savetnica za medije predsednika Nikolića, Stanislava Pak.

“Nije prvi put kada premijer nije tu da gospođa Mihajlović daje izjave kao da je ona predsednik ili šef stranke ili kao da je ona premijer. Ne znam u kom svojstvu se ona obratila, da li kao član predsedništva (SNS) ili kao ministar. Iznenađena sam ovakvom retorikom Mihajlovićeve, koja mi više priliči nekadašnjem G17 za koju znamo da je bila jedno interesno udruženje i nikako partija”, ističe Pakova.

A koliko je realna ideja predsednika Nikolića da se pošalje vojska na Kosovo ako Srbi budu napadnuti. Rezolucija 1244 predviđa mogućnost da se 1.000 pripadnika vojske i policije vrati u južnu pokrajinu, uz odluku komandanta KFOR-a.

“Do sada ta dobra volja sa njihove strane nije postojala, videćemo kako će se stvari odvijati u narednom periodu, dolazi nova administracija”, navodi Zečević.

Izvori u sedištu NATO u Briselu saopštili su da kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova.

Komanda Kfora u Prištini je prethodno saopštila da nije bila obaveštena o upućivanju ROSU na sever Kosova 14. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: