Tramp "zapalio" Evropu, a Evropa – "iznenađena"

Lideri zemalja članica EU reagovali su na izjave Donalda Trampa da je NATO zastareo i da će posle Velike Britanije i druge zemlje napustiti Uniju.

Izvor: Beta

Utorak, 17.01.2017.

07:21

Tramp
Getty Images

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU da su Trampova izjava o NATO-u i tvrdnje da njegove članice ne plaćaju koliko bi trebalo "izazvale veliko iznenađenje", dok je šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero naveo da je "najbolji odgovor na takve izjave jedinstvena EU".

Nemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je Trampov stav o EU i NATO-u "odavno poznat" i ocenila da je "sudbina Evropljana u njihovim rukama".

"Sačekaćemo da Tramp stupi na dužnost, a onda ćemo sa njim sarađivati na svim nivoima", rekla je Merkelova novinarima u Berlinu.

Iako je Tramp slične izjave davao i tokom predizborne kampanje, one su ipak izazvale iznenađenje pošto je budući predsednik SAD za ministra odbrane imenovao penzionisanog generala Džejmsa Matisa, poznatog po snažnoj podršci NATO-u, navodi agencija AP.

Štajnmajer je ocenio da su Trampovi stavovi o Alijansi, izražene u intervjuu za nemački list Bild i britanski Tajms "kontradiktorni Matisovim".

Tramp je takođe naveo da je "ravnodušan" prema tome da li će EU opstati ili ne, što je u potpunosti suprotno Obaminim izjavama u kojima je pozivao Britance da glasaju za ostanak u Uniji na referendumu u junu prošle godine.

Novi predsednik SAD ocenio je i da je Velika Britanija je postupila pametno kada je odlučila da izađe iz EU, navodeći da "zemlje žele svoj identitet i da ga je želelo i Ujedinjeno Kraljevstvo", kao i da će još zemalja krenuti tim putem.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson, inače veliki zagovornik izlaska iz EU, ocenio je da je "dobra vest što SAD žele da sklope dobar trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom i što žele da se to desi što pre".

Tramp je najavio i mogućnost uvođenja visokih tarifa za velike evropske proizvođače automobila poput kompanije BMW, što bi, kako je ocenio nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel, moglo da "oslabi i poskupi američku automobilsku industriju".

Gabrijel je takođe pozvao EU da u poslovanju sa Trampom "ima više samopouzdanja" i dodao da "Evropa nije ni slaba ni inferiorna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: