"Briselski dijalog uklonio srpske paralelne strukture"

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri izjavila je da je Briselski dijalog omogućio Kosovu da suverenitet proširi i konsoliduje i na severu zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

23:48

Default images

Ona je za Radio Slobodna Evropa rekla da se to se desilo zato što su sporazumi u Briselu omogućili uklanjanje srpskih paralelnih struktura na Kosovu i integraciju njenih bivših pripadnika u kosovske institucije.

"To je potom otvorilo put ka uspostavljanju kosovskih institucija na severu zemlje koje su pomogle konsolidiranje vladavine zakona, unapređenje bezbednosne situacije i međuetničko razumevanje", kazala je Tahiri.

Radio navodi da je zahvaljujući Briselskom dijalogu, Kosovo uspelo da održi lokalne izbore na severu i izabere lokalno rukovodstvo za četiri kosovske opštine. Međutim, te opštine koje su pod kontrolom srpskih predstavnika, tj. predstavnika iz Srpske liste i koji samo koriste sredstva budžeta Kosova, ali i dalje funkcionišu paralelno s opštinama koje rade u srpskom sistemu.

Policija Kosova je, takođe, funkcionalna na severu zemlje i čine je u većini pripadnici srpske zajednice. Međutim, i nad njima u znatnoj meri rukovode gradonačelnici. Pripadnici sporne "civilne zaštite" sada su integrisani u kosovske institucije i očekuje se njihov početak rada u kancerlarijama koje su otvoren pre novogodišnjih praznika, ali su te prostorije već dva puta napadnute bombom.

Kosovo je, pored toga, uspelo da uspostavi i graničnu i carinsku kontrolu na dva prelaza na severu zemlje. U fazi je i uspostavljanje kosovskog pravosuđa na severu, što bi ugasilo srpske sudove koji su doskoro radili.

Međutim sa druge strane, obrazovanje, zdravstvo, Elektroprivreda, pošta, i dalje su pod ingerencijom zvaničnog Beograda.

Politički analitičar Azem Vlasi kazao je za Radio Slobodna Evropa da kosovske institucije kontrolišu sever Kosova u meri u kojoj je to usaglašeno sa EU preko dijaloga o normalizaciji odnosa. On podseća na jedinstvenu policiju, kontrolu granice i prometa, jedinstveni sudski sistem.

"To su te osnovne komponente koje čine državni suverenitet na jednoj teritoriji", ocenjuje Vlasi.

Ranđel Nojkić, analitičar iz srpske zajednice, smatra da Beograd veštački pokušava da zadrži ingerencije na severu.

On navodi da su dejstva i Beograda i Prištine u pojedinim oblastima ograničena.

Dejstva Beograda "tako što pokušava veštački da upravlja lokalnom samoupravom koja je paralelna – isti ljudi su u institucijama u Prištini vezani i za Beograd. S druge strane, Priština pokušava da uspostavi apsolutnu kontrolu nad lokalnom samoupravom i ostalima i tu ima problema. Takođe, problemi su vezani i za centralnu vlast gde predstavnici Srba više slušaju Beograd nego Prištinu, što takođe mislim da nije dobro jer je potrebno uspostavljanje jedne harmonije", konstatuje Nojkić.

Komentarišući aktuelne događaje Azem Vlasi je kazao da je ono što se događaja u poslednje vreme deo provokacija šireg scenarija u koordinaciji sa Rusijom, a odnosi se na Republiku Srpsku i sever Kosova.

On poručuje da bi Srbija u svakom slučaju, trebalo dobro da razmisli u kakvom se položaju može naći srpska zajednica koja većinski živi južno od Ibra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: