Komersant: Ruski voz sa srpskim freskama – "na pragu rata"

Srbija i Kosovo su na "pragu rata" zbog voza koji je iz Beograda krenuo u Kosovsku Mitrovicu, ocenjuje moskovski dnevnik "Komersant".

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

14:25

Komersant: Ruski voz sa srpskim freskama –
Tanjug

List navodi da je u tom događaju od početka bilo "mnogo političke simbolike", jer vozovi na toj relaciji nisu išli od 1999. godine.

Voz je nazvan "ruskim", a što je najvažnije, ocenjuje dnevnik, oba vagona su bila oslikana freskama iz srpskih manastira na Kosovu, a spolja ogromnom srpskom zastavom i natpisom "Kosovo je Srbija".

"Komersant" podseća da je predsednik Kosova Hašim Tači slanje voza nazvao provokacijom, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić upozorio da će poslati vojsku na Kosovo ukoliko treba da zaštititi tamošnje Srbe.

"Mnogi na Balkanu smatraju da je incident isprovocirao sam Beograd", piše list i napominje da je voz iz Kraljeva, "običan, bez natpisa", istog dana bez problema došao do Kosovske Mitrovice.

"Komersant" ocenjuje da su kosovski problem "počeli aktivno da eksploatišu mnogi srpski političari, pa i ključni", povezujući to sa predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji.

"Incident se dogodio u atmosferi opšteg zaoštravanja retorike srpskih političara, što eksperti povezuju sa predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji, koji će odrediti buduću spoljnu politiku zemlje", ocenjuje moskovski dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: