Delo: Vojna retorika Kosova i Srbije – pozorišna predstava

Slovenački dnevnik Delo piše da je incident sa vozom koji je iz Beograda krenuo u Kosovsku Mitrovicu pokazao koliko su krhki mir i stabilnost na Balkanu.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

10:45

Default images
Getty Images

Navodi se i da je mir u Evropi rezultat bolnih kompromisa.

List ipak ocenjuje da je vojna retorika Kosova i Srbije povodom slučaja voza bila pozorišna predstava i da, "iako se radi o zamrznutom konfliktu", "nasilje između dve države nije verovatno".

"Ako Evropska unija (EU) bude i dalje umirala na rate njen raspad neće početi u centrima moći, nego na njenoj periferiji" piše list i dodaje da bi Brisel morao pravovremeno reagovati i umiriti strasti, kako se kasnije ne bi opet pitao kako je došlo do tako opasne krize.

Činjenica je, navodi list, da će Srbija još nastojati da vrati Kosovo u svoje granice, uprkos proglašenju nezavisnosti, prisustvu mirovnih misija saveza Nato i EU i finansijskim injekcijama u iznosima koji dostižu milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: