Više nema prepreka, postignuta saglasnost za "26"

Hrvatska i Bugarska dale su zvanično "zeleno svetlo" za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima sa Srbijom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.01.2017.

13:49

Više nema prepreka, postignuta saglasnost za
Foto: GettyImages

"Večernje novosti" su ranije javile da je r adna grupa za proširenje (KOELA) konačno postigla saglasnost za otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi.

Predstavnici Hrvatske i Bugarske u radnoj grupi Saveta EU koja se bavi pitanjima proširenja i zemljama kandidatima danas su i zvanično podržali otvaranje novog poglavalja u pregovorima sa Srbijom.

U pitanju je poglavlje 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

Time je konačno postignut konsenzus svih 28 država članica neophodan za otvaranje novog poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

Hrvatska je krajem prošle godine blokirala otvaranje poglavalja 26 iznoseći rezerve u pogledu prava hrvatske manjine kada je reč o obrazovanju na maternjem jeziku u Srbiji.

U međuvremenu Zagreb je dobio tražena ”pojašnjenja” od Evropske komisije i dao političku, a sada i formalnu saglasnost da su ispunjeni uslovi za otvaranje poglavlja 26 u pristupnom procesu Srbije.

Malteško predsedavanje EU već je početkom godine potvrdilo za Tanjug da za februar razmatra organizaciju Međuvladine konferencije na kojoj bi se otvorilo poglavje 26.

U diplomatskim krugovima u Briselu kažu da se nova Međuvladina konferencija Srbije i EU planira za kraj februara ( 27. 02. ) ili za početak marta.

Očekuje se da bi Srbija tada mogla da otvori više od jednog poglavja.

Pored sada već potvrđenog poglavlja 26, pominju se i poglavlja 20- preduzetništvo i industrijska politika i 29- carinska unija.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu ocenjuju da je plan da se ove godine u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori šest ili sedam poglavlja, čije bi otvaranje trebalo da bude raspoređeno na najmanje tri pristupne konferencije tokom 2017. godine. Ministarka Jadranka Joksimović, zadužena u vladi Srbije za evropske integracije, potvrdila je da je u Briselu data saglasnost za pregovaračku poziciju za poglavlje 26 i ocenila da će Srbija biti spremna za otvaranje tri poglavlja na prvoj sledećoj međuvladinoj konferenciji.

"Mi ćemo biti spremni za otvaranje ova tri poglavlja na prvoj međuvladinoj konferenciji, ali, poučeni iskustvom, oprezni smo sa najavama", istakla je Joksimović za Tanjug.

"Važno je da mi naš deo posla radimo, jer su reforme i standardi u ovim poglavljima vazni za građane i privredu Srbije", zaključila je ministarka Joksimović.

"Na COELA (Komitet za proširenje) sastanku je danas data saglasnost za pregovaracku poziciju za poglavlje 26, a očekujem da do kraja ove nedelje bude i na COREPERU (Komitet stalnih predstavnika)", precizirala je Joksimović.

Ministarka je podsetila da se na COREPER-u usvaja zajednicka pregovaračka pozicija, a na međuvladinoj konferenciji Srbije i EU, čiji se datum dogovara naknadno, poglavlje se i otvara.

"Međuvladinu konferenciju očekujemo krajem februara ili u martu", rekla je Joksimović.

Ona je istakla da smo Evropskoj komisiji poslali i pregovaračke pozicije za poglavlja 20 (industrijska politika i preduzetnistvo) i 29 (carinska unija), koja je danas usvojena i na Odboru za finansije u Skupštini Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: