"Jasno je da Evropska unija ne može da nastavi ovako"

Budući predsednik Austrije Aleksander van der Belen i šef slovenačke države Borut Pahor saglasili su se da je neophodna reforma EU.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

07:00

Getty Images

Van der Belen, koji 26. januara polaže zakletvu, nakon neformalnog susreta sa Pahorom, rekao je da će podržati inicijativu Slovenije za promenu Ustava EU.

Budući predsednik Austrije rekao je da predlog Slovenije treba biti diskutovan na evropskom nivou, dodajući da je zbog teške situacije sa kojom se suočava Unija jasno da se ne može nastaviti kao do sada.

Pahor je naglasio da Slovenija svojom inicijativom želi da podstakne proces za izradu novog sporazuma EU.

"Ne možemo samo posmatrazi one koji govore o razjedinjavanju EU, već moramo nuditi alternativu", naveo je on dodajući da ga raduje što sa Van der Belenom ima sličan stav.

U spoljnopolitičkim pitanjima, kako su naglasili, imaju slične stavove o većini tema, ne precizirajući o kojim se pitanjima radi.

Van der Belen se izjasnio za nastavak trilateralne saradnje Austrije, Slovenije i Hrvatske, koju je uspostavio njegov prethodnik Hajnc Fišer organizujući redovne sastanke predsednika.

Najverovatnije u maju, kako je najavljeno, u Austriji će biti organizovan sledeći sastanak tri predsednika.

"Ti sastanci imaju dobru tradiciju i treba da budu nastavljeni", uveren je Van der Belen, koji je izrazio zadovoljstvo što ga je Pahor pozvao da poseti Sloveniju.

Inače, Pahor je prvi predsednik jedne države sa kojim se Van der Belen sastao nakon što je pobedio na izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: