"Sećanje u našim očima - s generacije na generaciju"

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta biće održana svečana Komemoracija "Sećanje u našim očima - s generacije na generaciju".

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

15:00

Komemoracija koju organizuje "Haver Srbija" održaće se u utorak 24. januara 2016. godine u Kulturnom centru Rex, Jevrejska broj 16, sa početkom u 18:30 h.

Za ovu priliku, zajedničkim naporom đaka Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ iz Jakova i Železničke tehničke škole iz Beograda, njihovih nastavnika i nastavnica, uz podršku organizacije Haver Srbija, pripremljen je program koji će jednim delom, aktivno uključiti i posetioce.

Svečana Komemoracija je tematski usmerena na decu u Holokaustu. Tekst recitala priređen je na osnovu sećanja i svedočenja članova jevrejske zajednice, onih malobrojnih preživelih, o jednom teškom periodu njihovog sopstvenog detinjstva, tokom ratnih godina. Neki od njih su, puno puta na javnim časovima, govorili pred učenicima brojnih škola u Srbiji. Ovo je način da im učenici uzvrate, da pokažu poštovanje, pijetet, uvažavanje i saosećanje. Pre Komemoracije, đaci će imati neposredan susret i prisan razgovor sa preživelima.

Program komemoracije idejno su oblikovali Nada Banjanin Đuričić, Nikola Mitić, Maja Dorić, Milica Pokrajac, Violeta Živković i Sonja Viličić uz logističku pomoć Mile Stojanović i Vere Mevorah.

Holokaust (grč. holos – ceo, potpun; kaustos, spaljen, uništenje spaljivanjem, kod Grka i Rimljana: žrtva paljenica) je naziv za sistematski planski državni progon i genocid nad oko šest miliona evropskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata, koji su počinili nacistička Nemačka i njeni saradnici. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija proglasila 27. januar (dan oslobođenja Aušvica) Međunarodnim danom sećanja na žrtve Holokausta.

Kulturni centar Rex nije slučajno izabran prostor. U ovoj zgradi, nekadašnjeg jevrejskog dobrotvornog društva „Oneg Šabat i Gemilut Hasidim“ odigravao se važan deo života Jevrejske zajednice Beograd. Deo prostora je takođe služio za smeštaj starih, nemoćnih i bolesnih koji su bili prve žrtve gasnog kamiona.

Ovaj skup koji iniciraju nastavnici, nastavnice i đaci zajedno sa organzacijom Haver Srbija ima višestruke ciljeve, pored komemorativnog, značajan je i vaspitni i edukativni cilj. Posebna vrednost ovog skupa je susret đaka sa članovima jevrejske zajednice, sa malobrojnim preživelima, koji su tokom Holokausta bili deca.

Organizacija Haver Srbija se zahvaljuje Jevrejskoj opštini Beograd, Savezu jevrejskih opština Srbije i Jevrejskom muzeju na ustupljenim materijalima i podršci kao i Kulturnom centru Rex na prostoru, ukazanom poverenju i saradnji. Ovog puta posebnu zahvalnost izražavamo preživelima koji su, kako svojim životnim pričama, tako i svojim prisustvom, učinili ovaj susret dragocenim, a to su: Aleksandar Ajzinberg, Breda Kalef, Drita Tutunović, Ela Izrael-Delovska, Eva Čavčić, Filip David, Izi Beraha, Jozef Baruhović, Lucija Rajner, Rea Živković, Sonja Demajo Lunginović i Vera Karaoglanović Krotić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: