”Srbija bi jednim potezom uništila sav politički kapital“

Beograd bi jednim potezom uništio sav politički kapital koji ima, kaže za Dojče vele švajcarski novinar Andreas Ernst.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

08:01

”Srbija bi jednim potezom uništila sav politički kapital“
Tanjug

On pretpostavlja da vladajući političari stvaraju napetost iz geopolitičkog i unutrašnjepolitičkog rezona.

“Geopolitički koriste slabost Evropske unije i neizvesnost koju donosi Trampov predsednički mandat u SAD da bi povećali svoj manevarski prostor. Oni hoće da vide koliko daleko mogu da idu u retorici. Dodik priča o otcepljenju, Vučić šalje provokativno islikan voz na Kosovo, a iz premijerske kancelarije Ise Mustafe dolazi saopštenje da je kosovski premijer razgovarao sa predstavnicima „Istočnog Kosova“, a razgovarao je sa predstavnicima Preševske doline koja je u Srbiji. Na unutrašnjem planu radi se o poznatoj mustri po kojoj se podstiče napetost sa komšijama da bi se u zemlji postigli konsenzus i poslušnost”, navodi Ernst.

On kaže i da kosovski navodi da bi Beograd mogao da anektira sever Kosova nisu realistični.

“Srbija bi tako jednim potezom uništila sav svoj politički kapital u Evropi. On se sastoji od toga da Srbiju doživljavaju kao faktor stabilnosti u regionu. Beogradu nije u interesu da pretrpi takav gubitak imidža, jer ionako skoro potpuno kontroliše sever Kosova sa izuzetkom graničnih prelaza, kao što je pokazao zaustavljeni voz”, dodaje Ernst.

Analitičar navodi i da bi bilo kontraproduktivno da Evropska unija odgovori na svaku provokaciju.

“Time bi samo učinila značajnijim takve akcije i političare koji stoje iza njih. Tek kada oni prekrše dogovorena pravila Brisel mora da deluje. Ali onda jasno i konsekventno”, zaključuje Ernst.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: