Tači: Srbija htela da žrtvuje Srbe na KiM, kao u HR i BiH

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da su provokacije Srbije deo "starog scenarija o odvajanju jednog dela teritorije Kosova”.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.01.2017.

23:28

Tači: Srbija htela da žrtvuje Srbe na KiM, kao u HR i BiH
Foto: GettyImages

Osim toga, Tači je naveo i da je “ilegalni, propagandni voz bio izgovor Srbije da destabiliziju političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu".

"Srbija računa na pomoć Rusije i zato je jedan voz iz Rusije krenuo iz Beograda prema Kosovu. Ništa nije slučajno, već je sve planirano od Beograda", rekao je Tači u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je rekao i da je od svih relevantnih institucija zatražio da u skladu sa ustavom i zakonima iskoriste sav potencijal u službi očuvanja mira, stabilnosti i teritorijalnog integriteta.

"Sve to angažovanje je zasnovano na Ustavu i zakonima Kosova. U slučaju da se nije reagovalo (u slučaju voza) i dopustilo ono što je planirala Srbija, to bi značilo kršenje Ustava i zakona", kazao je predsednik Kosova.

Tači je dodao da će buduće delovanje biti koordinisano zajednički i u saradnji sa međunarodnom zajednicom.

Prema njegovim rečima, pretnje pozivima ratom i izjavama srpskih zvaničnika da je Srbija spremna da vojskom brani kosovske Srbe na severu Kosova, najbolji su dokaz o daljem postojanju tog ratnog scenarija u Srbiji, koji za cilj ima odvajanje i aneksiju jednog, severnog dela teritorije Kosova.

Kosovski predsednik je naglasio da kosovski Srbi uživaju sva prava zasnovana na Ustavu i kosovskim zakonima.

"Jedina pretnja bezbednosti kosovskih Srba jeste kada ih Srbija upotrebljava za realizaciju svojih ciljeva. Albanska većina nikada nije pretila, niti će pretiti srpskoj zajednici. Oni su ugroženi jedino manipulacijama politike u Beogradu radi njihovih ciljeva, najpre za odvajanje tog dela a potom za njegovo pripajanje Srbiji. Dakle, Srbija je spremna da žrtvuje i viktimizira Srbe na Kosovu radi svojih političkih i vojnih ciljeva, kako je to radila sa Srbima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", naglasio je Tači.

Tači smatra da pretnja ratom srpskog rukovodstva treba da zabrine svakog, posebno NATO i EU.

"Bez obzira na ovu napetu situaciju, pozivam Srbiju na dijalog, na mir i saradnju, kao jedini put za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i šire", naveo je kosovski predsednik.

"Ako Srbija poziva na rat, Kosovo poziva na mir. Ako Srbija poziva na teritorijalne podele, Kosovo poziva na integraciju u EU i NATO", naglasio je Tači.

Prema njemu, međunarodna zajednica je dobro upoznata s eventualnim teritorijalnim podelama koje je Srbija ponovo aktualizovala u poslednje vreme.

"Umesto pretnji pozivam na mir, umesto konfrotacije pozivam na dijalog, na dobrosusedske odnose koje će dovesti do normalizacije odnosa i pomirenja", kaže kosovski predsednik.

Tači je nešto ranije za Rojtersu rekao da Beograd planira da "prisvoji deo severnog Kosova, baš kao što je Rusija pripojila Krim".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: