DW: Komplimenti su prošlost, šta Putin želi od Trampa?

Na vrhu Putinovog popisa želja za Trampa je sigurno ukidanje sankcija. Izgleda da Moskva želi i priznanje ruske aneksije Krima.

Izvor: Dojèe vele

Ponedeljak, 16.01.2017.

10:37

DW: Komplimenti su prošlost, šta Putin želi od Trampa?
B92

To je povezano, a Tramp je pokazao spremnost da se o tome razgovara, navodi se u analizi Dojče velea.

Bilo je to 17. decembra 2015. Nakon svoje godišnje konferencije za novinare Vladimir Putin je na putu prema izlazu odgovorio na još nekoliko pitanja. Jedan novinar je pitao za Donalda Trampa.

"On je vrlo markantan čovek, nesumnjivo talentovan", rekao je ruski predsednik i američkog milijardera nazvao "apsolutnim vođom u kampanji za američkog predsednika".

U to vreme je Tramp prema ispitivanjima javnog mnjenja bio najjači među republikancima.

"On govori o tome da će u odnosima prema Rusiji otići na drugi, dublji nivo", rekao je Putin.

"Kako da to ne pozdravimo? Naravno da to pozdravljamo." Tramp se revanširao dan kasnije. Velika mu je čast da ga hvali čovek "koga u sopstvenoj zemlji i u inostranstvu tako jako poštuju", rekao je Tramp.

Tramp pod sve većim pritiskom

Od razmene pohvalnih reči između šefa Kremlja i njujorškog milijardera dogodilo se puno toga. Tramp je pobedio na predsedničkim izborima i 20. januara će preuzeti predsedničku dužnost. Već u predizbornoj kampanji su ga mediji i njegova politička suparnica, Hilari Klinton nazivali "Putinovom marionetom". Razlog je bio njegov pomirljiv odnos prema Moskvi, ali i razni kontakti ljudi oko njega s Moskvom. Tramp i Moskva su to odbacili kao "besmislicu" i retoriku predizborne kampanje.

Nakon izbora Tramp je zbog novih optužbi dospeo pod još veći pritisak. Američke tajne službe su optužile Putina lično da je naredio hakerski napad na Demokratsku stranku, kako bi naškodio Klintonovoj. U međuvremenu je i Tramp prihvatio tvrdnju da je Rusija odgovorna za hakerski napad. Ali, budući predsednik opovrgava da ima bilo kakve veze s Rusijom i da ga je moguće ucenjivati, što se tvrdi u jednom nepotvrđenom dosijeu američke tajne službe.

Kremlj čeka smenu u Beloj kući

Kad je republikanski kandidat u SAD pobedio u Rusiji su usledile euforične reakcije. U ruskom parlamentu Dumi su pljeskali. Desni populista Vladimir Žirinovski je otvorio šampanjac. "Da, slavili smo tri dana", našalio se Putinov portparol Dmitrij Peskov u jednoj televizijskoj emisiji krajem decembra. Euforija nakon Trumpove pobede se ne može objasniti - ali je ona ipak razumljiva. Svi su umorni od "besmislica" iz Vašingtona u odnosu prema Rusiji, u kojoj "svaka nada u nešto pozitivno" izaziva euforične reakcije, kaže on.

U moskovskim diplomatskim krugovima bilo je velike euforije, kaže Aleksej Venediktov, glavni urednik ugledne radio stanice Eho Moskve. "Profesionalci su znali da to nama otežava igru", kaže ovaj novinar dodajući da bi Rusija trebalo da se čuva Trampa iz dva razloga . S jedne strane, Vašington će sprovoditi "vrlo reakcionarnu politiku". S druge strane, Tramp je "vrlo impulsivan". Zato Kremlj ostaje suzdržan i čeka, kaže Venediktov.

Putin želi poštovanje

Putin je zaista bio suzdržan. Iz Moskve su Trampu poslane dve pismane poruke: čestitka nakon pobede i božićna čestitka, a jednom su i razgovarali telefonom. Očito se teži osobnom susretu, mesto i datum još nisu poznati.

Glavna Putinova poruka Trampu već mesecima je ista: Rusija je spremna za ponovno uspostavljanje odnosa s SAD. I da Moskva nije kriva za to što su oni na najnižem nivou.

O tome kako bi moglo izgledati njihovo približavanje trenutno se može samo nagađati. Ko analizira Putinove izjave naići će na reč koja se naročito često pojavljuje: poštovanje. Šef Kremlja je Vašingtonu više puta prebacio da nakon raspada Sovjetskog Saveza nije dovoljno poštovao Rusiju.

Cilj delimično postignut

Aleksej Kudrin, bivši ministar finansija i nekada bliski Putinov saradnik, na jednoj konferenciji u Njujorku u novembru to je ovako formulisao: "Mislim da bi Putin hteo da se stav Rusije više uvažava." Radi se o svetskim događajima koji se tiču ruskih interesa. Taj cilj dje Putin je delimično već postigao, kaže Kudrin i ukazuje na posledice ruskih postupaka u Ukrajini i Siriji.

Na vrhu Putinovog popisa želja za Trampa je sigurno ukidanje sankcija. Ali, Moskva polazi od toga da se to neće brzo dogoditi. Izgleda da Moskva želi i priznanje ruske aneksije Krima. Oboje je povezano, a Tramp je u predizbornoj kampanji pokazao spremnost da se o tome razgovara.

NATO nek se drži dalje od Rusije

Kod teme Ukrajine nije isključeno da će Moskva u direktne razgovore uključiti novu američku vladu. U ruskoj politici se oko jednoga slažu: Rusija želi američke garancije da Ukrajina nikad neće biti primljena u NATO.

Sve u svemu Rusija već godinama želi da se NATO drži dalje od njenih granica. To važi i za raketni štit u istočnoj Evropi, koji Moskva kritikuje. Ali i tu, kao i kod pitanja sankcija, ruska očekivanja su skromna. Imamo razumevanja da se to neće dogoditi odmah, rekao je Putinov portparol Peskov.

Povratak sferama uticaja

U slučaju Ukrajine Rusija bi osim toga htela da se i njeno približavanje Evropskoj uniji unapred dogovori s Moskvom. To važi i za druge bivše sovjetske republike, kao što su Gruzija ili Moldavija.

Iako to zvanično nije tako formulisano, Putinu je očito stalo do jačeg prava suodlučivanja o rešavanju različitih svetskih problema, kao na primer u Siriji, te o nekoj vrsti prava veta kad se radi o neposrednom ruskom susedstvu. To bi u suštini značilo povratak politici sfera uticaja.

Što Putin nudi Trampu?

Brojni stručnjaci već mesecima nagađaju šta bi Putin mogao da ponudi Trampu kao protivuslugu. To nije jasno. U jednoj stvari Rusija se SAD uvek nudi kao partner: u borbi protiv islamističkog terorizma. To je tema kod koje su Tramp i Putin retorički vrlo blizu, procenjuje se u Moskvi. A to daje nadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: