Indeks o vozu: HR zaostala? Srbija 100 godina iza nas

Zagrebački portal “Indeks” u tekstu o spornom vozu iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu navodi da je reč o “neukusnoj provokaciji”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

20:44

Indeks o vozu: HR zaostala? Srbija 100 godina iza nas
Foto: Tanjug

“Mislite da je Hrvatska zaostala? Ove fotografije su dokaz da je Srbija sto godina iza nas”, glasi naslov teksta na “Indeksu” od subote o vozu.

Oni navode da je posle 18 godina ponovno uvedena železnička linija Beograd-Kosovska Mitrovica, da je tim povodom predstavljen posebni voz koji je odradio promotivnu vožnju, kao i da je dizajner Andrej Vasiljević.

Takođe, zagrebački portal ističe da bi probna linija trebalo da ide od 20. do 26 februara i da će u zavisnosti od interesovanja biti odlučeno da li će postati redovna.

“Ne treba puno proučavati dizajn voza da bi se uočilo da se radi o, u najmanju ruku, neukusnoj provokaciji. Vlak je spolja pun natpisa ‘Srbija je Kosovo’ i ‘Kosovo je srpsko’, a iznutra je par prepun freski svetaca”, navode u tekstu “Indeksa”.

Oni su ističu da su “s Kosova, naravno”, odmah krenule žestoke kritike.

“Indeks” prenosi tu prenosi izjave bivšeg ministra inostranih poslova Kosova Petrita Selimija koji je voz nazvao “odvratnom zloupotrebom religije”, kao i ministarke u kosovskoj vladi Edite Tahiri koja se obratila insitutucijama EU i zatražila da odmah zaustave “ilegalnu železničku liniju”.

Osim toga, u tekstu se navode i reakcije iz Srbije da dizajn voza nije bila namera za provokaciju, već da je voz ukrašen motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije s Kosova i Metohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: