Opet minus, nove ledene barijere na Dunavu, hitan sastanak

Borba sa ledom na rekama u Srbiji se nastavlja. U pomoć stižu mađarski ledolomci, a nadležni tvrde da većih problema na rekama i mostovima nema.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

16:04

Opet minus, nove ledene barijere na Dunavu, hitan sastanak
Foto: Tanjug, arhiva

Početak nedelje doneo je i novi ledeni talas u Srbiji, jutarnje temperature su ponovo u debelom minusu, a dnevne oko nula stepeni. Novi minus doprineo je formiranju novih ledenih barijera na Dunavu. Mađarski ledolomci stižu po podne do krivine na Dunavu kod Dalja i biće usidreni u Vukovaru.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktrure Zorana Mihajlović sazvala je hitan sastanak svih nadležnih službi koje se bave poslovima vodoprivrede i vodnog saobraćaja, radi što efikasnijeg odgovora službi na formiranje ledenih čepova na Dunavu.

Dva ledolomca iz Mađarske koji će pomoći da se saniraju ledeni čepovi na Dunavu, već su prešli granicu sa našom zemljom. Vlada Srbije uputila je molbu Mađarskoj da ledolomci umesto do Apatina, razbiju led na Dunavu do Beograda.

Trenutno je najkritičnija situacija u beogradskom sektoru od Pupinovog mosta do Grocke, a veliki ledeni čepovi na Dunavu nalaze se i kod Dalja i Borovog naselja u Hrvatskoj. Očekuje se da će angažovanje domaćih i mađarskih ledolomaca doprineti daljem smanjenju leda na Dunavu.

Sve nadležne službe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i drugih nadležnih sektora konstantno prate stanje na terenu, štabovi se svakodnevno sastaju i pripremljeni su sve moguće situacije.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture apeluje na vlasnike lovnih objekata da poštuju upozorenja i vode računa o svojoj imovini.

"U zoni Borova naselja imamo barijeru koja je u formiranju tamo je led, praktično čepovi koji su se pokrenuli u Apatinu i uzvodno od Apatina naslagali su se kod Borova naselja i tamo imamo izdizanje vode nekih dva metra, što znači da je formiranje barijere i oni treba vrlo oprezno da razbiju da ne pošalju veće fragmente leda nizvodno", kaže Aleksandar Nikolić, zamenik tehničkog direktora "Voda Vojvodine".

Redovna odbrana od zagušenja ledom i dalje je na Savi, Tisi i Dunavu. Deblljina leda je od pet do 20 centimetara. Na Zemunskom keju situacija je katastrofalna. Vlasnici sada pomoću dizalica pokušavaju da izvuku svoje objekte iz leda.

"Problemi za nas nastaju pre desetak dana kada smo pokušali da stupimo u kontakt sa nadležnim institucijama da kako savetom tako ili nekom aktivnom pomoći posavetuju nas šta da radimo dok je led još bio tanak i šteta minimalna. Nažalost nismo uspeli da stupimo ni sa kim u kontakt, Nekim svojim sporadičnim akcijama smo pokušavali da odbranimo objekte. Katastrofa, tako bih je nazvao, je nastala 13. na 14. januar", priča Predrag Mandić, predsednik Marine "4. juli" u Zemunu.

Nadležni tvrde drugačije. Na Božić je aktiviran brod "Topola" koji je šest puta ulazio u Dunav od sektora Ušća pa nizvodno ka hotelu Jugoslavija. Brod je konstanto razbijao led sve do tačke do koje je mogao bezbedno da uplovi.

"Da nemaju taj čep koji je nastao kod Lida, sve te sante bi završile kod njih, Mi smo namerno doneli odluku da taj deo dunavca držimo zaleđenim jer je to najbolje za njih, Došlo je do određenog pomeranja leda kada su nastali problemi u dunavcu, ali kako da vam kažem, u novembru mesecu je naše ministrastvo preko Lučke kapetanije Beograd uputilo saopštenje njima i reklo pripremite se za zimu, vlasnici čamaca iznesite čamce iz reke", navodi Veljko Kovačević iz Ministarstva saobraćaja.

Trenutno je sva pažnja nadležnih usmerena na mostove.

"Nijedan most u Srbiji nije ugrožen, to je nešto što je sad u fokusu svih državnih organa. Mi štitimo bezbednost mostova, ušće i to radimo u koordinaciji sa mađarskom stranom. Centar pažnje su mostovi", ističe Kovačević.

Mađarski ledolomci, čije je angažovanje dogovoreno na jučerašnjem trilateralnom sastanku Srbije, Hrvatske i Mađarske, krenuli su jutros u devet sati iz Baje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: