Da li će voz “pregaziti” briselski dijalog?

Dva dana posle zaustavljanja voza koji je iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu, EU poslala jasnu poruku da srpska i albanska strana moraju da gledaju napred

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

16:31

Da li će voz “pregaziti” briselski dijalog?
Foto: Tanjug

Analitičari procenjuju da nove tenzije neće ugroziti briselski dijalog.

Jedan voz za samo nekoliko sati vratio je srpsko-albanski dijalog nekoliko koraka unazad. Na teške reči izgovorene i sa jedne i sa druge strane, iz Brisela kažu, potrebno je staviti tačku.

"Ne sme se dovesti u opasnost ono što je dosad ostvareno u dijalogu Beograd-Priština. Mora se gledati napred, a ne unazad", rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Poznavaoci prilika navode da je bilo samo pitanje trenutka kada će se rasplamsati tenzije između dve strane.

"Voz je samo povod, da nije voz bio bi zid, kod mosta u Kosovskoj Mitrovici. a da nije zid bilo bi nešto sasvim treće, nekakva roba koja dolazi iz centralne Srbije na Kosovo ili bilo šta. Nije bitan povod, bitan je glavni razlog. Glavni razlog je to da se spreči početak rada suda za ratne zločine", smatra Milivoje Mihajlović, s Radio Beograda.

Ratničke reči koje su tokom vikenda izgovorene između Beograda i Prištine bile su pre svega pozorišna predstava, navode nemački mediji osvrćući se na poslednji problem na krhkom Balkanu.

"Možemo mi gledati ko je kriv, ko nije. Priština je više dobila. Beograd treba sada da razmisli, pošto je apsolutno jasno da se od danas nastavlja razgovor o dijlaogu. Propala je ideja ako je neko imao da se prekine", navodi Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose.

Merenje snage uoči predsedničkih izbora, tako mnogi vide izjavu Tomislava Nikolića da je spreman da ide i brani Kosovo ukoliko Srbi budu napadnuti. Za opozicionu Demokratsku stranku ovakvim izjavama Tomislav Nikolić samo podgreva dalje sukobe i uvodi Srbe na Kosovu i Metohiji u nove rizike.

"Ja mislim da to nije zapaljiva retorika. Političari govore jedno, neki drugi političari rade nešto sasvim drugo. Ovoga puta imamo situaciju koja preti da preraste u ozbiljan incident. Suština je cele ove priče da se izazove reakcija Srba sa severa, da oni krenu, da napadnu kosovske policajce, da imamo ozbiljan incident, da imamao novo zarište", dodaje Janjić.

Za razliku od voza na kome je bila poruka Kosovo je Srbija, onaj bez obeležja koji godinama vozi od Kraljeva do Mitrovice bez problema je stigao na poslednju stanicu, na severu Kosova.

Pročitajte još:

Vučić: Nećete me ubediti da su Gavrilo Princip i voz krivi

SAD: Poštujemo pravo Kosova da brine o svojoj granici

"Priština nikada, pa ni oko voza, ne deluje samostalno"

Han o slučaju "voz" i Nikoliću: Svi koji gledaju unazad...

Nemački mediji o "vozu koji ne vozi nikuda"

Tači: Beograd spreman da žrtvuje srpske građane na Kosovu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: