"Priština nikada, pa ni oko voza, ne deluje samostalno"

Ministar Vulin izjavio je da Ambasada SAD u Prištini, umesto da čuva mir, opravdava najavu nasilja i pretnje oružjem i poziva na kršenje Briselskog sporazuma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

15:50

Foto: Tanjug, arhiva

Reagujući na izjavu portparolke američke ambasade na Kosovu Džej Mišel Šon, koja je rekla da SAD poštuju pravo Kosova da "upravlja svojim granicama" i da su "podržale akciju kosovskih institucija" da se spreči dolazak voza u Kosovsku Mitrovicu, Aleksandar Vulin je naveo da Priština nikada, pa ni u tom slučaju, nije delovala samostalno.

"Specijalne jedinice Kosovske policije Rosu nisu bile na Jarinju da čuvaju prelaze ili kontrolišu vozove. Scenario izazivanja sukoba sa Srbima koji ne bi prošao bez krvi bio je pripremljen i odobren, a kršenje Briselskog sporazuma podržano i prećutano. Da je tako potvrdilo je saopštenje ambasade SAD u Prištini", naveo je Vulin.

On je kazao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić postupio kao hrabar i odgovoran državnik i nije dopustio da Srbi budu uvučeni u krvoproliće, te da je zato neuspela akcija Rosu morala biti opravdana političkom podrškom ambasade SAD u Prištini.

"Umesto da čuva mir ambasada SAD u Prištini opravdava najavu nasilja, umesto da štiti Briselski sporazum, ambasada SAD u Prištini podržava njegovo kršenje, umesto da traži formiranje Zajednice srpskih opština ona pravda pretnje oružjem", naveo je Vulin.

On je istakao da su za mir potrebne dve strane, za sukobe i rat samo jedna, a posebno kada jedna strana misli da za rat ima podršku moćne i velike sile.

"Ako ambasada SAD u Prištini hoće mir na KiM, morala bi brzo da prestane da opravdava nasilje i pozive na rat. Za postupke Prištine odgovornost snose svi koji njene postupke odobravaju, podstiču i pravdaju", zaključio je Vulin.

Pročitajte još:

Vučić: Nećete me ubediti da su Gavrilo Princip i voz krivi

SAD: Poštujemo pravo Kosova da brine o svojoj granici

Han o slučaju "voz" i Nikoliću: Svi koji gledaju unazad...

Nemački mediji o "vozu koji ne vozi nikuda"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: