"Britanci znaju": Tramp upoznaje Putina u Rejkjaviku?

Budući predsednik SAD Donald Tramp planira da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu na Islandu koji će biti održan za nekoliko nedelja.

Izvor: Beta

Nedelja, 15.01.2017.

15:45

Getty Images

To će biti njegova prva zvanična poseta nakon stupanja na dužnost 20. januara, preneo je britanski list Sandej tajms (Sunday Times).

Sandej tajms navodi da Tramp takođe želi da obnovi odnose sa Kremljom, a s Putinom će se sastati na Islandu, gde je 1986. godine održan samit na kojem su se sastali tadašnji predsednici SAD i Sovjetskog Saveza, Ronald Regan i Mihail Gorbačov, što je označilo početak otopljavanja odnosa između dve sile.

Tramp će na dužnost stupiti 20. januara i odmah posle inauguracije počeće da radi na usvajanju sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, piše britanski list.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Sandej tajms dodaje da Moskva "blagonaklono gleda" na sastanak Tramp i Putina.

S druge strane, vlada Islanda saopštila je da nije upućena u planove oko sastanka dvojice lidera, ali je poručila da je spremna da organizuje taj susret i tako doprinese poboljšanju odnosa Vašingtona i Moskve.

Šef islandske diplomatije Gudlaugur Tor Tordarson rekao je za informativni portal mbl.is da vlada u Rejkjaviku nije primila nikakav zvaničan zahtev.

Tramp ne krije simpatije prema Putinu i rezervisan je prema tvrdnjama američkih obaveštajnih službi da Moskva stoji iza hakerskih napada na sajt Demokratske stranke koji su navodno doprineli Trampovoj pobedi na predsedničkim izborima 8. novembra, navodi agencija Frans pres.

Budući američki predsednik rekao je u petak u intervjuu za "Vol strit džornal" (Wall Street Journal) da bi Vašington mogao da ukine sankcije Moskvi ako Rusija pomogne SAD u borbi protiv džihadista Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: