Tači: Pretnje Srbije... Nikolić ima ciljeve kao Milošević

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da predsednik Tomislav Nikolić ima iste ciljeve kao bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2017.

23:33

Tači: Pretnje Srbije... Nikolić ima ciljeve kao Milošević
Foto: GettyImages

Kako kaže, Kosovo je, s druge strane, zainteresovano za dijalog i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Nikolić je izjavio da je spreman da na Kosovo pošalje vojsku ako se dovedu u opasnost životi Srba.

"Pretnje Srbije da je spremna za rat i spremna da pošalje vojne snage na Kosovo jasno govore da su ciljevi Srbije isti kao oni iz vremena Miloševića tokom devedesetih godina", napisao je Tači na Fejsbuku.

Tači je rekao da su pretnje ratom neprihvatljive, u suprotnosti sa dijalogom o normalizaciji odnosa i direktno ugrožavaju mir na Zapadnom Balkanu.

"Uprkos starom jeziku pretnji i provokacija koje dolaze iz Srbije, pozivam da se nastavi dosadašnji put dijaloga, saradnje i sprovođenja postignutih sporazuma između dve zemlje i da radimo na punoj normalizaciji odnosa između Republike Kosovo i Srbije", kaže Tači.

On je izrazio zadovoljstvo zato što su izbegnute dalje tenzije političke i bezbednosne situacije na Kosovu i regionu zaustavljanjem ulaska na Kosovo "ilegalnog i propagandnog voza Srbije na Kosovo".

Ističući da Kosovo poštuje slobodu kretanja ljudi i roba, Tači je rekao da u poslednje vreme kao deo starog scenarija Srbija je "na nesreću preduzela kampanju stalnih provokacija koje imaju za cilj da proizvode tenzije na Kosovu i regionu".

"Deo tog scenarija je bilo pretvaranje voza u propagandno sredstvo, kiteći ga porukama i slikama koje su imale za cilj izazivanje tenzije na Kosovu i koje su bile u potpunoj suprotnosti sa ustavom Republike Kosovo i evropskim i međunarodnim konvencijama”, rekao je kosovski predsednik.

Tači je izrazio nadu da su vlasti u Srbiji shvatile da je njihovo delovanje "bilo ilegalno i u suprotnosti sa duhom dijaloga i saradnje koji se promoviše u regionu".

"Kosovo kao i uvek ostaje opredeljeno za dijalog i saradnju u službi mira i stabilnosti u regionu", dodao je Tači.

Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je ranije na svom nalogu na Tviteru povodom slučaja voz da se nada da je Srbija “iz te provokacije” naučila lekciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: