Rama: Bez brige, Srbi će na Kosovo moći samo kao turisti

Posle celodnevne tišine povodom slučaja “voz” oglasio se i albanski premijer Edi Rama posle "pritiska građana", piše prištinski Zeri.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.01.2017.

20:44

Rama: Bez brige, Srbi će na Kosovo moći samo kao turisti
Foto: Tanjug

Nakon što su građani preko društvenih mreža tražili da se izjasni o tom pitanju, Rama je rekao da nema potrebe za zabrinutošću zbog, kako kaže, političke igre "vozovima i avionima".

Prema njegovim rečima, "Srbi će na Kosovo moći da uđu samo kao turisti", piše prištinski dnevnik.

Kako kaže, Kosovo je, nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, uspelo kao "nezavisna država", dok Beograd i dalje pati od "košmara prošlosti".

Rama smatra da će se košmari nastaviti dok Beograd ne prizna Kosovo.

"Ove igre s vozovima i avionima su političko manevrisanje političkim rezultatima", zaključio je Rama.

"Promotivni" voz, koji je u subotu 14. januara posle 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raškoj od 16.30 sati, a za Beograd je krenuo natrag nešto posle 20.30 sati.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da je Priština potezima koje je juče preduzela, povodom ponovnog otvaranja železničke linije Beograd - Kosovska Mitrovica, pokazala da želi da izazove šire sukobe na zapadnom Balkanu.

On je kazao i da je odlučio da voz zaustavi kako bi se sprečili sukobi širih razmera.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je ranije tokom dana da će se svaki sledeći pokušaj Prištine da izazove sukob završiti loše.

Nikolić je rekao da je Srbija spremna da pošalje oružane snage na Kosovo i Metohiju, ako srpsko stanovništvo u pokrajini bude ugroženo.

"Ako budu ubijani Srbi, da", rekao je Nikolić na pitanje da li je Srbija spremna da pošalje svoju vojsku na Kosovo i Metohiju i dodao da bi bila poslata i policija i da bi bio spreman da ide i on sam, što mu, kako je rekao, ne bi bilo prvi put.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da se "nada da je Beograd naučio lekciju", dok je kosovski premijer Isa Mustafa naveo da "Srbima sa Kosova i Metohije nije potrebna zaštita Beograda jer ih štiti Priština".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: