Specijalni tužilac: Širokov tražio ubistvo Đukanovića

Ruski državljanin Eduard Širokov osumnjičen je za pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 15.01.2017.

23:22

Specijalni tužilac: Širokov tražio ubistvo Đukanovića
Foto: Thinkstock

To se odnosi na plan za ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, izjavio je specijalni tužilac Veljko Rutović.

"Širokov je osumnjičen za pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, što je vezano za plan lišavanja života tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića", izjavio je Rutović.

Rutović je u emisiji "Okvir" RTCG rekao da je za ovo krivično delo osumnjičen samo Širokov i da je u pitanju delo putem podstrekivanja.

On je naveo da će se Rusima, ako ne budu izručeni Crnoj Gori, suditi u odsustvu.

Širokov je jedan od dvojice ruskih državljana za kojim je raspisana međunarodna poternica zbog organizovanja osujećenog državnog udara u Crnoj Gori na dan izbora, u oktobru prošle godine.

Specijalni tužilac je objasnio da je za pripremanje Đukanovićeve likvidacije putem podstrekivanja osumnjičen "samo" Širokov i da mu se pored toga pripisuje i stvaranje kriminalne organizacije kao i pokušaj terorizma.

Crnogorsko državno tužilaštvo sumnjiči grupu od 20 osoba za ta krivična dela većina njih su državljani Srbije i u pritvoru su u zatvoru u Podgorici.

Šef crnogorske kancelarije Interpola Dejan Đurović rekao je Televiziji Crne Gore da je policija imala kontakt sa ruskim kolegama koji su polovinom novembra potvrdili pasoše dvojice ruskih državljana koje Crna Gora potražuje, Širokova I Vladimira Popova.

Ruska strana, međutim od tada nije odgovara na upite iz Crne Gore, kazao je Đurović i precizirao da su do ostalih podataka, neophodnih za rapisivanje poternice došli uz pomoć policije Srbije.

Đurović je naglasio da, iako je traženo, od Moskve još nisu dobili fotografije tih lica. Policija Srbije je krajem prošle sedmice privela dvojicu srpskih državljana za kojima traga Crna Gora. Reč je o Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću. Sud u Podgorici je pritvorenima u ovom slučaju, krajem ove neđelje produžio pritvor za još tri meseca. Oni su uhapšeni u 15. oktobra prošle godine, noć uoči izbora.

Optužnica mora biti podignuta najkasnije do sredine aprila.

Crnogorsko tužilaštvo smatra da su Rusi Eduard Vladimirović Širokov i Vladimir Nikolajević Popov, zajedno sa srpskim državljanima, organizovali kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Prema planu kriminalne organizacije, haos u izbornoj noći trebalo je da počne ispred Skupštine - grupa demonstranata koja bi se sukobila sa policijom bila bi pod kontrolom Bratislava Dikića i političara iz Demokratskog fronta, čiji identitet tužioci još nisu otkrili, tvrdi se u proširenoj tužilačkoj naredbi za sprovođenje istrage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: