Svetski mediji o zaustavljanju voza: Počelo s Haradinajem

Svetske agencije izvestile su o zaustavljanju voza koji je iz Beograda posle 18 godina krenuo za Kosovsku Mitrovicu.

Izvor: B92

Subota, 14.01.2017.

23:20

Svetski mediji o zaustavljanju voza: Počelo s Haradinajem
Foto: Tanjug

One su prenele reakcije iz Beograda i Prištine uz ocenu da je događaj usledio posle tenzija koje su počele sa slučajem Ramuša Haradinaja.

Agencije primećuju da je voz proizveden u Rusiji i da je bogato ukrašen srpskim nacionalnim i verskim motivima, freskama, kao i da je na 20 stranih jezika, uključujući albanski, napisano "Kosovo je Srbija".

AP navodi da je zaustavljanje voza izazvalo "dramatičnu eskalaciju tenzija između bivših ratnih neprijatelja".

AP i AFP prenose da je srpski premijer Aleksandar Vučić naložio da se voz zaustavi u Raški navodeći da su kosovski Albanci pokušali da miniraju prugu i citiraju njegovu izjavu da je to učinio "kako bi izbegao konflikt i spasao živote".

Vučić je na vanrednoj konferenciji optužio Prištinu da je planirala da uhapsi mašinovođu i putnike iz voza i upozorio kosovske Albance da ne napadaju Srbe na Kosovu, jer "Srbija neće dozvoliti te napade".

"Poslali smo voz, a ne tenk", prenosi AP reči srpskog premijera.

Takođe se navode i izjave kosovskih zvaničnika koji su rekli da voz ne može da uđe na Kosovo kao i da se Priština obratila Evropskoj uniji i SAD zbog "zabrinutosti".

AP ocenjuje da je do današnjeg spora došlo usled već povišenih tenzija između Beograda i Prištine nakon nedavnog hapšenja lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Francuskoj koji se nalazi na poternici Srbije.

Slično konstatuje i AFP navodeći da incident sa vozom koincidira sa nastojanjima Srbije da joj Haradinaj koga optužuje za ratne zločine bude izručen iz Francuske.

Francuska agencija primećuje i da su odnosi Beograda i Prištine "na najgorem nivou" od potpisivanja "istorijskog" Briselskog sporazuma 2013. godine.

Subotnji događaji desili su se u trenutku rastućih tenzija između Beograda i Prištine, navodi Rojters uz podsećanje na slučaj Ramuša Haradinaja koji je uhapšen u Francuskoj i čije izručenje Srbija traži.

Pročitajte još:

"Ratne igre Prištine - napad na voz, sukobi širih razmera"

Voz se vraća u BG, duge cevi se povlače iz Jarinja FOTO

Tači naredio zaustavljanje voza "po svaku cenu"

EU se oglasila povodom zahteva Prištine da se zaustavi voz

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: