Mustafa o vozu: Nepotrebnu situaciju izazvala Srbija

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je sve u vezi sa dolaskom voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 14.01.2017.

20:18

Mustafa o vozu: Nepotrebnu situaciju izazvala Srbija
Screenshot/Youtube

"Povratak voza bi bila odgovarajuća mera. Njegov ulazak na Kosovo neće biti dozvoljen i biće tretiran u skladu sa kosovskim zakonima", rekao je Mustafa na vanrednoj konferenciji za novinare, prenosi Zeri.

 

Mustafa je ocenio da je u pitanju "provokacija" sa "lošom namerom Srbije" da se destabilizuje situacija na Kosovu, a celu situaciju opisao je kao "nepotrebnu i nefer igru Srbije"

Kosovski premijer je rekao da su se sve institucije Kosova angažovale da se to pitanje reši. Takođe, Mustafa je rekao da su "svi međunarodni faktori informisani o situaciji".

"Preduzeli smo sve mere da informišemo međunarodne faktore o situaciji, angažovali državne institucije i preduzeli sve mere koje su u skladu sa zakonom. Imali smo sastanke sa nadležnim institucijama i međunarodnim faktorima", rekao je Mustafa.

Kako prenosi agencija Tanjug, kosovski premijer se zahvalio SAD i zemljama članicama EU na podršci institucijama Kosova u rešavanju problema oko voza.

"Hvala na velikoj podršci u rešavanju ovog problema svima - građanima Kosova, kosovskim institucijama i našim inostranim prijateljima", rekao je Mustafa, prenosi Bota sot.

On je saopštio da je održan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova na kojem je odlučeno da institucije zemlje u skladu sa situacijom preduzmu sve ustavne i zakonske mere.

Sa beogradske železničke stanice jutros je krenula probna vozna linija do Kosovske Mitrovice, međutim voz je stigao samo do Raške odakle će se večeras vratiti za Beograd.

Na vozu je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorisana freskama iz srpskih mansitra na Kosovu koje su pod zaštitom Uneska.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je odlučio da se voz zaustavi da bi se sačuvali životi ljudi i sprečili sukobi širih razmera.

Pročitajte još:

"Ratne igre Prištine - napad na voz, sukobi širih razmera"

Voz stoji u Raškoj, kosovski specijalci na severu KiM FOTO

Tači naredio zaustavljanje voza "po svaku cenu"

EU se oglasila povodom zahteva Prištine da se zaustavi voz

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: