"Nikolić dobrodošao u BiH, ali izgleda da mu nije stalo"

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić više puta pozvan da poseti Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Beta

Subota, 14.01.2017.

14:26

Foto: Tanjug

On je rekao da je Nikolić dobrodošao kad god odluči da dođe u Sarajevo.

"Odluka je njegova. Po onome što trenuto radi i govori, stiče se utisak da mu baš i nije posebno stalo do unapređenja dobrosusedskih odnosa sa državom BiH na principima međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa i osećanja svih njenih naroda i građana", rekao je Izetbegović u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

On je postavio pitanje zbog čega se Nikolić sastao sa Momčilom Krajišnikom, kojeg je Haški tribunal osudio za ratne zločine u BiH.

Nikolić je, dodao je bošnjački član Predsedništva BiH, bespotrebno stao na stranu samo jedne politike u BiH.

“Naravno da predsednik Srbije ima pravo na posebnu bliskost sa srpskim narodom, ona se podrazumeva, ali bi bilo produktivnije i bolje za sve, pa i bh. Srbe, ako bi ih Nikolić obeshrabrivao u separatizmu i težnji za dominacijom nad Bošnjacima u entitetu RS, mirio ih sa drugim narodima, sarađivao i primao ljude mira i sloge iz BiH, a ne osuđene ratne zločince”, ocenio je Izetbegović.

On je kazao da u Republici Srpskoj postoji problem sa nejednakošću, neravnopravnošću i diskriminacijom Bošnjaka i Hrvata, najavljujući nastavak borbe za osporavanje 9. januara kao Dana RS.

"Sviđalo se to nekome ili ne, nastavićemo da se pravnim sredstvima borimo za uklanjanje diskriminacije i za jednakost svih građana na svakom delu teritorije BiH", naglasio je Izetbegović.

Na pitnje da li će insistirati na kažnjavanju pripadnika Oružanih snaga BiH koji su učestvovali u obeležavanju Dana RS, on je rekao da će insistirati na provođenju istrage kojom će se utvrditi odgovornost pojedinaca u komandnom lancu za kršenje zakona i propisa.

“Ne kanim ni na čemu drugom insistirati, osim na redu, disciplini i doslednoj primeni zakona. U pravnoj državi ni kazna niti sankcije ne zavise od volje političara”, naveo je Izetbegović.

Upitan kako komentariše izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je uporedio Dan RS sa danom osnivanja NDH-a, bošnjački član Predsedništva BiH je kazao da “Incko sigurno nije neprijatelj srpskog naroda i da treba razmisliti zašto je dao takvu izjavu”.

“Kao što s punim pravom očekuju razumevanje patnji koje su prošli i žrtava koje su podneli u periodu NDH, Srbi bi isto tako trebalo da pokažu i razumevanje za patnju Bošnjaka, Hrvata i svih ostalih koji su bili žrtve ratnog režima na prostoru entiteta RS”, ocenio je on.

Govoreći o potencijalnoj bliskosti predsednika RS Milorada Dodika sa novom američkom administracijom, Izetbegović je rekao da “ne postoje ni potencijal ni pretpostavke za ostvarivanje bilo kakve bliskosti”.

“Spoljna politika SAD prema BiH je uvek bila dosledna, a njen primarni strateški interes i cilj su uvek bili, i sigurno će i ostati, sigurnost, stabilnost, funkcionalnost, prosperitet i evroatlantske integracije BiH kao suverene države u njenim međunarodno priznatim granicama”, ocenio je on.

Bošnjački član Predsedništva BiH smatra da SAD neće nikada podržati bilo koga ko ugrožava njihove strateške interese i ciljeve.

“Dodik upravo to radi, svakodnevno, svojim rečima i delima, destabilizujući BiH i dovodeći u pitanje njen teritorijalni integritet i suverenitet njenih institucija i kršeći međunarodni Dejtonski mirovni sporazum”, zaključio je Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: