Afera "špijun i Tramp": "Kristofer nikad ne bi izmišljao"

Kristofer Stil - bivši špijun i autor dokumenta kojim se tvrdi da Rusi imaju podatke o Donaldu Trampu - nikada ne bi izmišljao priče da bi udovoljio klijentima.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

21:52

Afera
screenshot

To je izjavio nekadašnji britanski ambasador u Rusiji Endrju Vud.

"Znam ga kao veoma kompetentnog profesionalca koji je napustio tajnu službu i sada ima svoju kompaniju. Ne mislim da bi on izmišljao stvari. Ne mislim da je uvek imao ispravno rasuđivanje, ali to nije ista stvar", rekao je Vud za Bi-Bi-Si, prenosi AP.

Neimenovani izvor je za britanski "Dejli telegraf" naveo da je Stil, koji je sada suosnivač londonske firme "Orbis biznis intelidžens limitid", u sredu ujutru pobegao iz svog doma u Sariju, "preplašen za svoju bezbednost", jer je shvatio da je samo pitanje vremena kada će biti objavljen njegov identitet nakon što je američki sajt Bazfid objavio priču o dokumentima koji sadrže optužbe protiv Trampa.

U dokumentu koji sadrži optužbe protiv Trampa stoji da je on, između ostalog, navodno plaćao prostitutke za orgijanje u krevetu u kojem su ranije spavali odlazeći predsednik SAD Barak i njegova supruga Mišel.

Vud je rekao da ga je američki senator Džon Mekejn pitao za taj dokument tokom konferencije u novembru, a da je nakon toga sam Mekejn došao u posed kopije tog dokumenta.

Vud je ocenio i da je malo verovatno da su ruski operativci namerno slagali Stila i dodao da ga ne čudi što je pobegao.

"Rusija bi sigurno volela da zna odakle je dobio informacije, pretpostavljajući da su one tačne, a ne izmišljene, što ne mislim da je slučaj", dodao je on.

Tri britanska obaveštajna agenta su za AP navela da je Stil veoma poštovan u obaveštajnoj zajednici, da ima "odlične ruske veštine i izvore među visokim zvaničnicima u Moskvi", što mu je omogućilo da pomaže u slučaju Aleksandra Litvinjenka, bivšeg ruskog tajnog agenta i kritičara Kremlja koji je otrovan u 2006. godini.

Međutim, sva tri agenta su izrazila sumnju da li su informacije iz izveštaja i taj nivo detalja potekli od izvora u Rusiji, navodeći da je verovatnije da su potekli iz razgovora "trećih strana".

Tramp je na Tviteru te navode odbacio kao netačne navodeći da su to optužbe njegovih političkih protivnika i "propalog špijuna koji se boji da će biti tužen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: