Medijsko ludilo: "Čak i Tramp raslužuje pravičnost"

Objavljivanje izveštaja s "štetnim podacima" koje Rusi imaju o Donaldu Trampu, postalo je javni test za novinarske standarde i otvorimo raspravu o etici medija.

Izvor: Beta

Petak, 13.01.2017.

20:52

Default images
Thinkstock

Nekoliko sati pošto su mediji pisali da su obaveštajni zvaničnici informisali Trampa o postojanju izveštaja o njemu, portal Bazfid njuz (BuzzFeed News) objavio je rezime tih navoda, uprkos tome što je njihov urednik naveo da ima razloga za sumnju u njihovu isitinitost.

Većina novinskih organizacija se uzdržala od objavljivanja konkretnih navoda jer nisu nezavisno provereni, a neki istaknuti novinari i urednici bili su veoma kritični prema odluci Bazfida da objavi dokument u celosti.

"Čak i Donald Tramp zaslužuje novinarsku pravičnost", napisao je na Tviteru urednik magazina Mader Džons (Mother Jones) Dejvid Korn.

Vesti su se ipak toliko brzo širile da su ti navodi postali glavna tema na Tviteru.

Urednik Bazfida Ben Smit je rekao da je ta novinska organizacija odlučila da objavi informacije da bi Amerikanci mogli sami da odluče o njima.

"Naš princip je biti transparentan u novinarstvu i deliti ono što imamo s našim čitaocima", napisao je Smit.

Iako je primetio da postoje sumnje u navode iz izveštaja i naveo da je taj medij pokušao i da će nastaviti da pokušava da ih proveri, Smit je napisao da objavljivanje izveštaja odražava kako oni "vide posao reportera u 2017".

Medijski etičar Bob Stil izjavio je da je ovo veoma teško vreme za urednike glavnih medija i da objavljivanje izveštaja predstavlja primer kako je internet promenio protok vesti i informacija.

Etičarka Instituta Pointer, Keli Makbrajd izjavila je da je posao reportera da izveštava, a da Bazfid nije napisao ništa o tome šta radi da potvrdi ili demantuje tvrdnje iz izveštaja, ili da li namerava da to učini.

"Borim se s pitanjem da li je to delo novinarstva. Ne mislim da je to novinarstvo. To je nešto drugo", rekla je Kambrajd.

Si-En-En je u utorak objavio da su obaveštajni zvaničnicipredsedniku SAD Baraku Obami i Donaldu Trampupredstavili rezime dosijeakoji je pripremio jedan bivši britanski obaveštajac.

Dokument koji je cirkulisao među najvišim političarima i nekim novinarima, navodno sadrži kompromitujuće lične i finansijske podatke o Trampu.

CNN, međutim, nije objavio konkretne navode iz dokumenta, navodeći da njegovi novinari nisu mogli nezavisno da ih potvrde.

Ubrzo posle toga, Bazfid je, nasuport standardnoj novinarskoj praksi, objavio dokument u kojem su detaljno opisani neprovereni navodi.

To je nateralo druge medije, uključujući Vašington post i Njujork tajms, da takođe objave članke o tom izveštaju, od kojih su neki davali uopštene opise tih navoda.

Tramp je u odgovoru na objavljivanje izveštaja na Tviteru napisao da su to "lažne informacije i potpuni lov na veštice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: