Višnjić: Francuski sud se nije bavio dokazima

Odluka francuskog suda da pusti Ramuša Haradinaja iz pritvora neće uticati na donošenje konačne odluke o izručenju, jer se nije ni raspravljalo o dokazima.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.01.2017.

09:20

Default images

To je rekao advokat Tomislav Višnjić koji se u Haškom tribunalu bavio zločinima počinjenim na Kosovu.

On je rekao za RTS da je bila očekivana odluka francuskog suda da pusti Haradinaja iz pritvora i da mu oduzme pasoš.

"Odluka je nešto što je u neku ruku očekivano, ali ne i odlučujuće za konačnu odluku koja treba da usledi u Francuskoj", rekao je Višnjić.

Objašnjava da Haradinaj ima "dosta dobru istoriju dobrovoljnih predaja i odlazaka i vraćanja u sud", što je verovatno i uticalo na jučerašnju odluku.

"Niko se (juče) nije bavio dokazima, nego time kako da se obezbedi njegovo prisustvo", rekao je Višnjić.

Na pitanje zašto se čini da niko ne očekuje izručenje, Višnjić kaže da je problem što je optužnica još iz 2004. kada su države "na neki način po automatizmu podizale poternice" uz odgovarajuću dokumentaciju.

"U Haradinajevom slučaju je za jedan deo poternice već suđeno, ali, koliko vidim, sada ima novih dokaza, novih krivičnih dela za koje smo znali u procesu pred Hagom, ali tada iz raznih razloga nisu bili procesuirani od strane tužilaštva u Hagu", ističe Višnjić.

Smatra da je izvršena "potpuna mobilizacija kosovskog društva" koje je, inače, razjedinjeno izmedu različitih klanova.

"To je sve poništeno ovih dana i krenula je zajednička akcija, pokazna vežba u koju se uključuju svi oni koji će učestvovati u radu, odnsono opstruirati rad Specijalnog suda, uključujući razne advokatske kancelarije, lobističke grupe, medije", objašnjava Višnjić.

Oni koji bi trebalo da se nađu pred sudom žele da kontrolišu sudski postupak, rekao je Višnjić.

"Mislim da je glavna ideja, a to se već dešavalo u suđenjima (Fatmiru) Ljimaju i Haradinaju pred Tribunalom, da pokušavaju da kontrolišu sudenje, kod dovodenja svedoka, dostavljanja dokumentacije s jedne strane, tako i kroz lica koja ce biti optužena i osuđena. Ponudiće se jedan broj direktnih izvršilaca i tražiće se prekid između direktnih izvršilaca i komandnog kadra", rekao je Višnjić.

Sud u francuskom gradu Kolmar odlučio je juče da iz pritvora pusti Haradinaja, oduzevši mu pasoš i uz obavezu da se dva puta nedeljno javlja policiji.

Haradinaj, kojeg su francuske vlasti uhapsile 4. januara, na slobodi će sačekati konačnu odluku o zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju.

Srbija je pre tri dana poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a juče je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

Francuski sud nije juče odlučivao o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja već samo o merama kojima će obezbediti njegovo prisustvo u toku postupka odlučivanja o sprskoj molbi, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Ekstradicioni postupak je u toku, a sud u Kolmaru će u narednom periodu zakazati ročište na kojem će biti saslušan Haradinaj povodom srpskog zahteva za izručenje, objasnili su u tom ministarstvu.

Nakon toga sud će dati svoju procenu i mišljenje o ispunjenosti uslova za ekstradicju.

Po pravosnažnosti sudske odluke o izručenju Haradinaja, konačnu odluku da li se usvaja ili ne zahtev Srbije doneće Ministarstvo pravde Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: