WSJ: Da li je za Trampa bolja "Jalta" ili gnev Rusije?

Crna Gora je na putu ka članstvu u NATO pošto je senatski odbor za spoljne poslove usvojio rezoluciju podrške.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

19:51

WSJ: Da li je za Trampa bolja
Getty Images

To je učinjeno premda mnogi Amerikanci, uključujući možda i novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, misle da Alijansa ne treba dalje da se širi, navodi Vol strit džornal.

Senatski odbor za spoljne poslove je u sredu prihvatio rezoluciju za članstvo Crne Gore u NATO, o čemu sada treba da glasa ceo gornji dom američkog Kongresa, premda republikanci tek treba da odlučiekada će biti glasanje.

"Crnogorska kandidatura - i vizantijske intrige koje je okružuju - postavlja pitanje o budućnosti politike otvorenih vrata NATO. Da li Alijansa treba da nastavi da poziva postkomunističke demokratije u ovom regionu? Mnogi Amerikanci bi odgovorili ne, novoizabrani predsednik Donald Tramp je možda među njima. Bolje povući 21-vekovnu liniju Jalte, oni misle, nego rizikovati gnev Moskve", navodi se u komentaru Vol strit džornala.

Dnevnik prenosi i intervjuu crnogorskog premijera Duška Markovića koji optužuje "vojno-obaveštajne strukture" povezane s Rusijom za pokušaj puča u izbornoj noći u Podgorici u oktobru.

"Crnogorski slučaj je neka ƒvrsta modus operandi kako ruske paramilitarne i druge službe drugde deluje", rekao je on.

Marković je odbacio navode da je incidente u toku izborne noći organizovala njegova Demokratska partija socijalista kako bi podstakla birače. "Možete li zamisliti da neko prikupi ruske državljane i srpske državljane i organizuje takav događaj?", rekao je on.

Crnogorsko tužilaštvo sumnjiči državljane Srbije i Rusije da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Marković je, kako navodi Vol strit džornal, prvom intervjuu stranom mediju od stupanja na čelo vlade, rekao da Crna Gora želi u NATO kako bi se približila vladavini prava.

"Na Balkanu nijedna zemlja nije zasnovana na vladavini prava, demokratiji, slobodi. Želimo da pobegnemo iz tog začaranog kruga koji traje toliko mnogo vekova i da idemo ka NATO", rekao je crnogorski premijer.

Do sada je 20 od 28 članica NATO ratifikovalo pristup Crne Gore u Alijansu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: