Dete umrlo od upale pluća, doktorka "prepisala inhalaciju"

Dvoipogodišnja Sara Trifunović iz Kušiljeva kod Svilajnca preminula je zbog upale pluća u jagodinskoj Opštoj bolnici, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 13.01.2017.

18:23

Dete umrlo od upale pluća, doktorka
Thinkstock

Beogradski list navodi da je dete 28. decembra odvedeno u Dom zdravlja u Svilajncu zbog visoke temperature i tamo joj je lekarka prepisala lek.

Njeno stanje se nije popravljalo, počela je i da kašlje, pa joj je dat jači lek i prepisana inhalacija. Otac je tražio da se uradi snimak pluća i analiza krvi, ali je doktorka rekla da ne želi tako malo dete da izlaže zračenju.

“Nismo smatrali da treba da treba da se obratimo privatnom lekaru, jer smo smatrali da doktorka zna šta treba da radi. Sara je neprestano pokazivala na grudi, što znači da su je bolele, ali doktorka je ponovila da ne treba da joj snima pluća“, kaže otac devojčice.

Kada je Sara u ponedeljak počela da gubi snagu i malaksava, posle druge inhalacije u 18 sati roditelji su je odveli u Hitni službu. Lekari su joj odmah stavili masku sa kiseonikom i sanitetom je odvezli u jagodinsku bolnicu.

Otac kaže da je dete davalo znake života, ali je bilo potpuno malaksalo. Ubrzo je prestalo da diše. Lekari jagodinske Opšte bolnice reanimacijom su pokušali da povrate dete, ali su pokušaji bili bezuspešni.

Direktorka Doma zdravlja u Svilajncu Vera Branisavljević je rekla da je u petak urađena unutrašnja kontrola i da je utvrđeno da nije bilo propusta u pružanju lekarske pomoći. U subotu bi trebalo da bude urađena i spoljna kontrola koja će utvrditi šta se tačno dogodilo.

Direktor Opšte bolnice u Jagodini Miloš Lukić, pak, tvrdi da dete nije davalo znake života kada je stiglo u bolnicu, ali da sada nema mesta prepucavanju, jer je žalosno što je dete preminulo. Nakon obdukcije, kaže Lukić, znaće se ko je kriv i ko bi trebalo da odgovara.

Meštani Kušiljeva kažu da je doktorka koja je lečila Saru lečila i trinaestomesečnu bebu iz njihovog sela i da je i ona u kritičnom stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: