Počela sednica Vlade - tema Haradinaj

Vlada održava sednicu na kojoj će biti reči o odluci suda u FRA da Ramuša Haradinaja pusti da na slobodi čeka na odluku na zahtev Srbije za njegovo izručenje

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

08:24

Počela sednica Vlade - tema Haradinaj
Foto: Tanjug

Sednica je počela u 10 časova.

Ministarka pravde Nela Kuburović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić održaće, nakon sednice Vlade Srbije, konferenciju za noinare na kojoj će govoriti o slučaju Ramuša Haradinaja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je za danas, po povratku iz Indije, gde je boravio u zvaničnoj poseti, zakazao sednicu vlade, potvrdio je Tanjugu potpredsednik vlade Nebojša Stefanović.

Na sednici će biti zauzet stav prema toj odluci suda u Kolmaru.

Sud u francuskom gradu Kolmaru odlučio je juče da iz pritvora pusti Haradinaja, oduzevši mu pasoš i uz obavezu da se dva puta nedeljno javlja policiji.

Haradinaj, kojeg su francuske vlasti uhapsile 4. januara, na slobodi će sačekati konačnu odluku o zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju.

Srbija je pre tri dana poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a juče je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

Francuski sud nije juče odlučivao o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, već samo o merama kojima će obezbediti njegovo prisustvo u toku postupka odlučivanja o sprskoj molbi, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Ekstradicioni postupak je u toku, a sud u Kolmaru će u narednom periodu zakazati ročište na kojem će biti saslušan Haradinaj povodom srpskog zahteva za izručenje, objasnili su u tom ministarstvu.

Nakon toga sud će dati svoju procenu i mišljenje o ispunjenosti uslova za ekstradiciju.

Po pravosnažnosti sudske odluke o izručenju Haradinaja, konačnu odluku da li se usvaja ili ne usvaja zahtev Srbije doneće Ministarstvo pravde Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: