SAD gomilaju ratnu opremu u Evropi, Rusija: To je pretnja

Veliki konvoj američkih oklopnih vozila je ušao u Poljsku radi jačanje istočnog bloka NATO, što je propraćeno ruskim osudama.

Izvor: B92, Jutarnji list

Četvrtak, 12.01.2017.

17:57

SAD gomilaju ratnu opremu u Evropi, Rusija: To je pretnja
Foto: Tanjug

Jedno od najvećih raspoređivanja američkih snaga u Evropi nakon Hladnog rata treba da pojača sigurnost regiona, usled zabrinutosti zbog ponašanje Rusije, prenosi "Jutarnji list".

Konvoj 24 oklopnih vozila i desetak kamiona na nemačko-poljskoj granici su dočekali poljski vojnici.

To je prvi transport američkih vojnika i teške vojne opreme koja je stigla u istočnu Evropu u sklopu operacije Atlantik risolv, o kojoj je odlučio odlazeći predsednik SAD Barak Obama.

"To smatramo pretnjom uperenom protiv nas", odmah je reagovao portparol ruskog predsednika Dmitri jPeskov.

"Ta operacija preti našim interesima i našoj sigurnosti", rekao je Peskov. Ne imenovavši Sjedinjene Države rekao je da "treća zemlja, koja nije evropska, jača svoju vojnu prisutnostt na našim granicama u Evropi".

Aleksej Meškov, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova,rekao je da je to ubrzano raspoređivanje koje vodi Obamina administracija "počinilac destabilizacije evropske sigurnosti".

Brigada u Zaganu, na zapadu Poljske, imaće 3500 vojnika, 87 tenkova Abrams i više od 550 transportnih oklopnih vozila za prevoz vojnika.

Pobeda Donalda Trampa je probudila strahovanja Poljske i baltičkih zemalja da neće doći do ostvarenja mera jačanja nadzora NATO, donesenih na samitu Saveza u julu u Varšavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: