Rusija: Pričao o jogi, pao zbog “misionarske aktivnosti“

Instruktor joge u Rusiji optužen je za “ilegalnu misionarsku aktivnost“ zbog kontroverznog zakona u cilju borbe protiv terorizma, prenosi “Gardijan“.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2017.

14:48

Rusija: Pričao o jogi, pao zbog “misionarske aktivnosti“
Foto: GettyImages

Kako se navodi, kompjuterskog programera Dmitrija Ugaja policija je zadržala u Sankt Peterburgu u oktobru dok je na jednom festivalu držao predavanje o filozofiji joge.

Ugaj ističe da su ga prekinuli posle 40 minuta priče, stavili u automobil i odveli u policijsku stanicu, a da ga nisu informisali o tome koje je prekršaje navodno napravio.

“Gardijan“ piše da je 44-godišnjak sada optužen za “sprovođenje ilegalne misionarske aktivnosti“, što je prekršaj po novom Jarovaja zakonu – paketu zakonskih amandmana donetih u cilju borbe protiv terorizma, a nazvanih po autorki poslanici Irini Jarovajoj.

Saslušanje Ugaja pred sudom u Sankt Peterburgu zakazano je za sledeću nedelju, prenose ruski mediji.

Jarovaja amandmane zakona u julu je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin. Oni uključuju niz zabrana verskim grupama, kao i zabranu misionarskih aktivnosti koje bi mogle da naprave “pritisak na građane“ izvan onoga što vlada naziva “tradicionalnim religijama“.

Policija je Ugaja privela na festivalu pod optužbom da je “misionarski monah“, a po pritužbi Naila Nasilbulina. Nasilbulin je za ruske medije izjavio da je „Ugaj regrutovao mlade ljude u redove pseudohinduističke organizacije pod maskom kulturnog događaja“.

Ugaj navodi da je policija istog dana tražila od njega da potpiše blanko papir, što je on dobio. Kako kaže, pustili su ga bez bilo kakvih informacija o tome za šta je optužen.

Dva meseca kasnije saznao je da je optužen za “ilegalnu misionarsku aktivnost“ na osnovu dokaza tri svedoka, od kojih dva dokaza nisu bila prisutna dok je on držao govor.

Ugaj navodi da se deklariše kao hindus, ali negira bilo kakvu “misionarsku aktivnost“.

„Govor je bio zasnovan na specijalnim publikacijama korišćenim na svim univerzitetima na kojima se izučava indijska filozofija. Nisam pomenuo nijednu versku organizaciju u govoru, niti sam koristio neku versku knjigu, kao ni nijednu versku figuru osim Hrista i Bude“, ističe on.

Ljudi koji praktikuju jogu u Rusiji burno su reagovali na hapšenje.

Tako je, na primer, poznati ruski pevač, glumac i televizijska ličnost Sati Kazanova napisao:

„Znači ,sve nas koji praktikujemo jogu i držimo časove joge mogu da dođu i uhapse? Prošli smo kroz eru staljinizma, živimo u zemlji koja ljudima daje slobodu misli, govora i najvažnije verovanja“.

“Gardijan“ ističe da joga ima mnogo sledbenika u Rusiji, kao i da je redovno praktikuje i ruski premijer Dmitrij Medvedev. Oni tu podsećaju da je Medvedev 2007. godine izjavio – „korak po korak, postajem sve bolji u jogi“.

Zbog te izjave dobio je pratioce opisane kao „devojke Medvedeva“ koje su na Crvenom trgu izvodile vežbe promovišući jogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: