Borci Hamasa kao plavuše mamili izraelske vojnike

Izraelska vojska otkrila da su se pripadnici Hamasa na društvenim mrežama predstavljali kao devojke da bi hakovali telefone vojnika i špijunirali ih, piše BBC.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2017.

13:42

Borci Hamasa kao plavuše mamili izraelske vojnike
Foto: Thinkstock

Pripadnici Hamasa pronalazili su izraelske vojnike na društvenim mrežama i pokušavali da ostvare kontakt koristeći lažne identitete, izjavio je neidentifikovani oficir izraelske vojske.

Osobe koje su učestvovale u prevari predlagale su vojnicima da sa interneta skinu "jednostavnu aplikaciju kojom možemo da se vidimo preko snimka“. Ta aplikacije im je zapravo davala kontrolu nad telefonom.

Kako se navodi, više desetina vojnika zbog toga je instaliralo aplikaciju koja je kontrolisala njihove kamere i mikrofone u telefonu.

Oficir je ipak naveo da Hamas nije otkrio nikakve značajne tajne.

Prema njegovim rečima, većina zavedenih vojnika ima mali čin, a prevaranti su želeli da saznaju informacije o manevrima izraelske vojske, snagama i naoružanju u Gazi.

Takođe, on ističe da fotografije devojaka koje su korišćene u prevari pripadaju “pravim osobama“ čije fotografije i lični detalji su ukradeni za društvenih mreža.

Oficir je novinarima pokazao i jednu od fotografija, kao i nekoliko poruka flertovanja navodne devojke sa vojnikom izraelske vojske.

„Samo sekund, poslaću ti fotografiju, dušo“, glasila je poruka koja je stigla jednom izraelskom vojniku.

„Ok, ha-ha“, odgovorio je on pre nego što mu je fotografija devojke plave kose stigla.

Prevara je otkrivena pošto što su devojke odmah nakon što bi vojnik skinuo aplikaciju prekinule svaki kontakt sa njim.

„Imala je (prevara) potencijal za veliku štetu. Do sada, šteta je bila minimalna, sprečili smo da se dogodi“, rekao je neimenovani oficir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: