Posle šest dana sneg ne pada, kritično Vranje i Pešter

Posle šest ledenih dana sneg je prestao da pada, a temperatura počinje da se približava nuli.

Izvor: Beta, RTS

Četvrtak, 12.01.2017.

08:14

Posle šest dana sneg ne pada, kritično Vranje i Pešter
Foto: Tanjug

U 13 opština i dalje je na snazi vanredna situacija. Na Pešterskoj visoravni bez vode je oko 1.800 ljudi.

U opštini Vladičin Han se još ne može do nekoliko sela. Đaci su posle produženog božićnog raspusta krenuli u školu, osim u 15 opština gde je nastava odložena.

Debljina leda na rekama na kojima je obustavljena plovidba je 15 centimetara. Pokrenut je ledolomac Greben koji probija ledene čepove na Dunavu, od Kladova do Brnjice kod Golupca, piše RTS.

Šef sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić naveo je da je zbog snega i niskih temparatura situacija najteža u Vranju i na Pešterskoj visoravni.

Kako je rekao, od 6. januara, do danas evakuisano je 146 osoba i 73 vozila.

Snabdevanje strujom se ugroženim domaćinstvima na jugu Srbije polako stabilizuje.

On je rekao da je Republički štab za vanredne situacije ostavio lokalnim samoupravama da procene kada će ukinuti vanredne situacije.

"Kada će doći do ukidanja vanredne situacije u tim opštinama, ostaje da se vidi, kada procene da život funkcioniše normalno, a mi ćemo im pomoći kroz snage na terenu i mehanizaciju", rekao je Marić za RTS.

Prema njegovim rečima, vlada Srbije odobrila je pomoć u nafti, koja je od juče dostupna ugroženim opštinama, tako da ljudi zadužuju kartice, podižu naftu podiže na lokalnim pumpama, a mogu i da angažuju dodatnu mehanizaciju.

"Mislim da će ovo blago otopljavanje ići u prilog tome da se brže raščiste putevi", kaže Marić i dodaje da su pojačane snage na svim ugroženim teritorijama i da je više od 300 vatrogasaca- spasilaca angažovano je u akcijama.

Snega ima najviše na Kopaoniku – 59 centimetara.

Do kraja dana suvo i malo toplije.

U toku noći, najpre na severu očekuje se novo naoblačenje s kišom koja će se ponegde lediti pri tlu. Na planinama sneg. Sutra će kiša preći u susnežicu i u nižim predelima.

RTS je ranije javio da je u selu Batuši kod Požarevca od smrzavanja preminuo 79-godišnji Selimir Kuzmić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: