"Profesori moraju da nose reforme"

Profesori moraju da shvate da su oni nosioci reformi, ali njihov status i ugled mi moramo da promenimo, rekao je za B92 ministar prosvete Mladen Šarčević.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2017.

17:06

Na pitanje o tome da li očekuje "mirnu godinu" ili štrajkove Šarčević je u Kažiprstu istakao da nije neko ko seje nevolju, ali ni neko ko će lažno uljuljkivati ljude.

"Svakako neću proizvoditi probleme, mi komuniciramo sa sindikatima, a ja sam čovek koji zna da rešava probleme", rekao je Šarčević.

Ministar je istakao da i ministarstvo, i profesori, i roditelji i đaci imaju svoje uloge i da je problem to što su one i očekivanja često pomešane.

"Roditelji i učenici mogu da vide boljitak čim je red u školama, uvodimo informatiku, povećavamo sport, ali način rada temeljno mora da se menja", rekao je Šarčević i najavio da će se rezultati na PISA testiranju poboljšati već na sledećem testu - 2018. godine.

Ipak, kako je rekao, "mozaik" školstva mora da se popravlja i da se ključni delovi zalepe na svoje mesto.

"Pravni ambijent čini uslove, u završnoj fazi su sistemski zakoni. Tokom januara bi trebalo da počne javna rasprava o njima, a trebalo bi da bude u završnoj fazi i predlog zakona o visokom obrazovanju", rekao je Šarčević.

Jedna od tema koja prati njegov rad od imenovanja jeste i nametanje veće odgovornosti roditeljima, ali i predlozi da se uvedu uniforme u škole.

"Ništa nećemo uvoditi na silu, ali to jeste jedan od segmenata rada u školama. Isto kao što je i to da ne zvoni mobilni na času. Mi ćemo preuzeti odgovornost da se i ti delići vrate na mesto, definisati šta je uloga roditelja, šta su prava i odgovornosti. To će biti u zakonu, ali ćemo istovremeno povećati i odgovornost direktora", rekao je Šarčević.

Ministar je rekao i da će njegovo ministarstvo obaveštavati javnost o urađenom i planovima na svakih sto dana, a istakao je da je "potrebno vreme" da se reforme pokrenu.

"Ovo je lenj i inertan sistem, koji je teško pokrenuti. Potrebno je da svi delovi sistema krenu istovremeno, od preškolskog do instituta", rekao je Šarčević.

Govoreći o svojim utiscima, rekao je da "ima svetlih primera", ali da ima i primera koje upisuje u knjigu u kojoj se nalaze "negativna iznenađenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: