"SAD i Rusija verovatno nikada neće biti prijatelji"

Kandidat za državnog sekretara SAD Reks Tilerson se nada da će SAD i Rusija poboljšati odnose, ali je ocenio da verovatno nikada neće biti prijateljske zemlje.

Izvor: Beta

Sreda, 11.01.2017.

20:47

Foto: Thinkstock

"Rusija danas predstavlja opasnost, ali nije nepredvidiva u unapređenju svojih interesa", rekao je Tilerson na saslušanju u Senatu, koji treba da potvrdi njegovu nominaciju za novog šefa američke diplomatije.

Na saslušanju su u fokusu Tilersonove veze s Rusijom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom s kojim je izgradio odnose dok je bio direktor naftnog giganta Ekson mobajla.

Tilerson je rekao da bi umesto neefikasnih sankcija Rusiji zbog prisajedinjenje Krima, poslao čvršću poruku, pozivom Kijevu da pošalje svu svoju vojsku na granicu s Rusijom.

"To je vrsta odgovora kakvu Rusija očekuje", rekao je Tilerson i dodao "ako Rusija upotrebljava silu, onda treba odgovoriti srazmerno pokazivanje sile".

Tilerson je rekao da je Rusija "uzela teritoriju koja nije njena", priznajući da je on bio iznenađen tim potezom. On je rekao da s novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom još nije razgovarao o Rusiji.

On je rekao da s Rusijom treba obaviti "važan razgovor" o unapređenju odnosa, ali da treba imati u vidu da Moskva smatra da zaslužuje važno mesto u svetskim pitanjima.

"Verovatno nikada nećemo biti prijatelji", rekao je Tilerson, dodajući da dve zemlje nemaju iste vrednosti, ali je izrazio uverenje da SAD mogu raditi s Rusijom kao sa "suparnikom", ali ne kao s "neprijateljom".

Tilerson je rekao da rusko ;rukovodstvo ima geostrateški plan da "ponovo uspostavi svoju ulogu u globalnom svetskom poretku".

"Oni veruju da zaslužuju pravičnu ulogu u svetu zato što su nuklearna sila", rekao je Tilerson i svoju poziciju prema Moskvu obrazložio rečima: "Rusije je ovde, Rusija je važna i Rusija je sila s kojom treba raditi".

Na pitanje republikanskog senatora Marka Rubija da li bi ruskog predsednika Vladimira Putina označio "ratnim zločincem", Tilerson je rekao da ne bi koristio taj termin, posle čega je Rubio rekao da su Putin i Rusija odgovorni za nasumično gađanje civila i izazivanje masovnih žrtava u sirijskom građanskom ratu.

"To su veoma, vema ozbiljne optužbe i želim da imam mnogo više informacija pre dolaženje do takvog zaključka", rekao je Tilerson.

Povodom sankcija Rusiji zbog Krima, Tilerson je rekao da su sankcije "moćno sredstvo i važno sredstvo u sprečavanju dodatnih akcija... tako da američko liderstvo često, ako ne i uvek treba da pokaže takav prvi korak".

Tilerson je rekao da bi snažniji odgovor na aneksiju Krima mogao navesti Rusiju da ne postupa agresivno na istoku Ukrajine.

Na pitanje da li bi uvodio ekonomske sankcija Rusiji i drugim zemljama kao odgovor na sajber napade, Tilerson je izrazio uzdržanost, navodeći da svaki slučaj treba zasebno posmatrati, imajući u vidu trgovinske odnose i druge nacionalne bezbednosne interese.

Tilerson je na konstataciju da je lobirao protiv sankcija Rusiji kao šef Ekson mobajla, rekao da "lično nikada nije lobirao protiv sankcija".

Dodao je da je od "loših i neefikasnih sankcija bolje nemati sankcije", kao i da sankcije treba pažljivo pripremati kako bi bile delotvorne.

On je rekao da ne bi odmah ukidao sankcije Rusije. "Važno je da zadržimo status kvo dok ne razvijemo šta će biti naš pristup", dodao je.

Povodom Kine, drugog bitnog spoljnopolitčkog pitanja u SAD, Tilerson je rekao da Vašington treba da razmotri mere protiv Pekinga, ako ne sprovodi sankcije UN Severnoj Koreji.

On je rekao da je potreban "novi pristup" Kini kako bi SAD stavile do znanja da očekuju od Pekinga da uradi više povodom severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Tilerson, koji će kao šef Stejt departmenta biti zadužen i za međunarodne ekološke sporazume, rekao je da SAD treba da zadrže mesto "za stolom" na pregovorima o klimatskim promenama, pošto one kao ozbiljna pretnja zahtevaju globalnu reakciju. ;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: