"Rusi šalju lažne vesti, hoće uticaj na našu javnost"

Institut za međunarodne poslove Švedske optužio je Rusiju da lažnim vestima, dokumenatima i koordinisanom kampanjom želi da utiče na javno mnjenje u toj zemlji.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2017.

08:12

Thinkstock

Kako prenose svetski mediji, institut je objavio studiju u kojoj navodi da je Švedska postala meta “širokog spektra aktivnih mera“ koje su usmerene na sprečavanje njenih mogućnosti da generiše javnu podršku za sprovođenje svih politika.

U studiji se navodi da Rusija šalje lažne informacije kroz agenciju Sputnjik, kao i kroz javne nastupe ruskih političara koji se mešaju u unutrašnje stvari Švedske, ali i “prikrivenim metodama“.

To navodno uključuje falsifikovane dokumente i fabrikovane vesti koje se pojavljuju u švedskom medijima.

U analizi stoji i da istraživačima nije bilo moguće da utvrde odakle tačno dolaze falsifikovane vesti, ali su i uvereni da je to jedan od ruskih strateških ciljeva.

“Glavni cilj Moskve je da održi geostrateški status kvo unižavanjem uloge NATO u regionu Baltika i održavanjem Švedske dalje od međunarodne vojne alijanse. Od 2014. se ruski uticaj značajno proširio, verujemo da to pokazuje nameru da se utiče na donošenje odluka“, navodi se u analizi.

Takođe, ističe se da je identifikovano 26 slučajeva falsifikata vesti u Švedskoj od 2014. do 2016. godine. Postoje i armije internet trolova koji napadaju novinare i akademike, hakuju im naloge na Tviteru, a postoje i proruske nevladine organizacije koje daju podršku ruskom informacionom ratu“, ističe se u analizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: