Nastavljeni pregovori o ujedinjenju Kipra

Lideri kiparskih Grka i Turaka nastavili su u Ženevi pregovore o ponovnom ujedinjenju zemlje, a glavne teme su podela vlasti, veze sa EU i ekonomska pitanja.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2017.

22:12

Nastavljeni pregovori o ujedinjenju Kipra
Foto: GettyImages

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži sastali su se u sedištu UN u Ženevi, a u četvrtak bi trebalo da im se priključe predstavnici zemalja koje garantuju očuvanje mira na ostrvu, Velike Britanije, Grčke i Turske.

Kipar je od 1974. godine podeljen na južni, grčki i severni, turski deo nakon što je Turska na ostrvo poslala svoje trupe, tvrdeći da je time sprečila intervenciju Atine koja je trebalo da dovede do ujedinjenja Kipra i Grčke.

Portparol kiparske vlade Nikos Kristodulides rekao je novinarima u pauzi pregovora da od napretka u pregovorila Anastasijadesa i Akindžija zavisi da li će mirovni pregovori biti uspešni.

Prema njegovim rečima, bilo je zastoja na današnjim pregovorima. Dodao je da grčki premijer Aleksis Cipras neće prisustvovati razgovorima u četvrtak.

"Niko nije očekivao međusobno približavanje niti konsenzus o ovim pitanjima", naveo je on, dodajući da su pregovori veoma teški.

Podela ostrva je dovela do preseljenja oko 162.000 kiparskih Grka i 48.000 kiparskih Turaka, pokazali su podaci Instituta za mirovna istraživanja u Oslu.

Vlada Republike Kipar, koja je postala članica EU 2004. godine, kontroliše dve trećine ostrva, dok samoproklamovanu "Tursku Republiku Severni Kipar" priznaje samo Ankara, koja na ostrvu ima 40.000 vojnika. Turska je izvršila invaziju na Kipar 1974. pošto je Grčka najavila nameru da to ostrvo pripoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: