Sud: Muslimanske devojčice na časove plivanja sa dečacima

Evropski sud za ljudska prava presudio je u korist Švajcarske da će devojčice islamske veroispovesti na časovima plivanja biti u bazenima zajedno s dečacima.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2017.

20:02

Sud: Muslimanske devojčice na časove plivanja sa dečacima
Foto: Thinkstock

Sud je saopštio da su vlasti, uprkos mešanju u slobodu veroispovesti, bile u pravu zato što su prednost dale primeni "punog nastavnog plana" i "uspešnoj integraciji" dece u društvo.

Taj sporni slučaj ,koji traje skoro deceniju, pokrenula su dva švajcarska roditelja turskog porekla koji su odbili da svoje ćerke pošalju na obavezne časove plivanja s dečacima.

Međutim, švajcarske obrazovne institucije insisitirale su na tome da su časovi fizičkog obavezni za sve, pa je još 2010. godine roditeljima naređeno da plate 1.400 franaka kazne zbog "nepoštovanja roditeljske dužnosti".

Roditelji su se zatim žalili da im je time prekršeno pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti, ali Evropski sud za ljudska prava je zaključio da nije došlo do toga i ukazao da škola ima važnu ulogu u integraciji u društvo u interesu dece.

Sud je primetio da su švajcarske vlasti ponudile "vrlo fleksibilna rešenja" problema s nastavom plivanja, tako što muslimanske devojčice mogu nositi "burkinije", a ne obične kupaće kostime, i što imaju zasebne svlačionice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: