Protest u Njujorku: Škije ne mogu da se igraju s nama FOTO

Nekoliko desetina Albanaca održalo je protest ispred Misije Srbije pri UN u Njujorku zahtevajući oslabađanje Ramuša Haradinaja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.01.2017.

17:08

Protest u Njujorku: Škije ne mogu da se igraju s nama FOTO
Foto: Tanjug

Grupa građana vikala je "UČK" i pevala pesmu Besa, odnosno "Zakleo sam se da ću život dati za Kosovo".

Slaveći Haradinaja kao "albanskog sina" i "oslobodioca", oni su nazivali Srbe i Srbiju pogrdnim imenima, te poručili da svi Albanci, bez obzira na to gde se nalaze, moraju da znaju da je lider Alijanse "nepravedno uhapšen" u Francuskoj po srpskoj poternici.

"Haradinaj je sin naše demokratije i heroj", uzvikivali su Albanci ispred srpske misije u Njujorku.
Foto: Tanjug
"Ne samo ovde treba reći celom svetu, a posebno 'škija' (svinje, što je pogrdni naziv za Srbe) da se ne mogu igrati sa nama, Albancima. Oslobodite Ramuša...", uglas su vikali okupljeni na protestu.

Oni Haradinaja smatraju "albanskim oslobodiocem" i kažu da je došlo vreme, kako kažu, da Albanci treba da se oslobode "srpske represije".

Učesnici protesta, koji je održan u ponedeljak 9. januara nosili su albanske, američke i zastave "velike Albanije", a vođe protesta su se prisutnima obraćali preko megafona.

Ramuš Haradinaj uhapšen je prošle srede u Francuskoj po poternici Srbije i zadržan je u pritvoru, a o njegovoj ekstradiciji Srbiji francusko pravosuđe će odlučivati nakon što dobije od Srbije zahtev za izručenje.
Foto: Tanjug
Takav zahtev Srbije je francuskim vlastima poslala ranije tokom dana.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: