Otkriveni uzroci pada ruskog aviona, Moskva demantuje

Uzrok pada ruskog aviona TU-154 u Crno more je preopterećenost i greška kopilota, tvrde ruski mediji pozivajući se na izvore iz Ministarstva odbrane.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2017.

13:21

Otkriveni uzroci pada ruskog aviona, Moskva demantuje
Tanjug

Ipak, kako saznaje reporterka B92 iz Moskve, rusko Ministarstvo odbrane je demantovalo ove tvrdnje.

Kako se navodi u izveštajima ruskih medija, uzroci tragedije su otkriveni posle analize podataka iz crnih kutija palog aviona, koji je leteo iz Sočija za Siriju.

"Utvrđeno je da je avion bio maksimalno opterećen pri poletanju iz ruskog grada, u koji je prethodno stigao na dopunu goriva", navodi izvor.

Navedeno je da je, pored punog rezervoara, avion imao i pun tovarni prostor, ali je pored toga jedan od uzroka pada i greška kopilota Aleksandra Rovenskog.

Prema još nepotvrđenim analizama, kopilot je umesto da uvuče stajni trap, komandom pomerio zakrilca iz položaja za poletanje, u trećem minutu leta na visini od 450 metara.

Usled toga, opterećeni avion je počeo da gubi brzinu, ušao je u takozvani prevučeni let, izgubio visinu i krenuo u pad iz kog nije mogao da se izvuče.

Izvori su dodali da su kopilot i pilot Roman Volkov bili zbunjeni nastalom situacijom, ali su pokušali da povrate avion. U tome nisu uspeli jer letelica nije imala dovoljnu visinu i brzinu.

Piloti koji su upravljali ovim tipom aviona kažu da je pritiskanje pogrešne komande moguće jer se prekidači za zakrilca i stajni trap nalaze jedan do drugog u desnom uglu kabine.

Tvrdnju da je avion bio pretežak potvrđuje i činjenica da je avion u Crno more pao najpre repnim delom, koji se potpuno raspao.

U tragediji su poginule 92 osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: